Huizenprijzen stegen ook in het eerste kwartaal van 2017 hard – gemiddeld genomen. Maar de stijging lijkt wel af te vlakken. Intussen loopt het aanbod van te koop staande woningen terug.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van makelaarsclub NVM.

De prijs van de circa 38.700 woningen die in het eerste kwartaal bij de NVM van eigenaar verwisselden lag een kleine 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde vraagprijs van in woning kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 311 duizend euro.

Vergeleken met het slotkwartaal van 2016 was de stijging in de eerste drie maanden van dit jaar minder uitbundig: te weten 1,1 procent.

De cijfers van de NVM laten een aantal trends zien.


1) Stijging huizenprijzen begint af te vlakken

In de onderstaande grafiek is de groei van de huizenprijs van kwartaal op kwartaal te zien. De blauwe lijn toont het gemiddelde over de afgelopen vier kwartalen en daar lijkt sprake van afvlakking, na sterke prijsstijgingen in 2015 en 2016.


2) Woningaanbod daalt

Het woningaanbod daalt hard door de enorme vraag naar koophuizen.

Bij NVM-makelaars staan nu nog zo'n 79.000 woningen te koop, oftewel bijna een derde minder dan een jaar geleden. Vooral bij appartementen is het hard gegaan. Daarvan worden er bijna de helft minder aangeboden.


3) Huizen sneller verkocht

Huizen die op de markt komen zijn ook steeds sneller weg. De gemiddelde looptijd bedraagt nu 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan vorig jaar. Dit wil dus zeggen dat de omloopsnelheid bij de woningverkopen toeneemt.


4) Aantal verkochte woningen blijft hoog

Per saldo zijn de verkoopaantallen van woningen nog steeds fors hoger dan een jaar geleden: bijna 39 duizend woningen in het eerste kwartaal van dit jaar, tegen 35 duizend woningen in dezelfde periode een jaar eerder.

De forse daling van het aanbod van te koop staande woningen heeft dus nog een beperkte invloed op het aantal transacties, omdat de omloopsnelheid van de verkopen veel hoger is.

Zolang het aantal transacties niet fors daalt, hoeven makelaars - die commissies krijgen per verkocht huis - zich niet al te veel zorgen te maken. Zie ook deze analyse op Business Insider: Makelaars failliet omdat er te weinig huizen zijn? NVM gaat kort door de bocht

De groei van het aantal transacties lijkt overigens wel af te vlakken, als je van kwartaal tot kwartaal kijkt, zo is te zien in de bovenstaande grafiek.

Dit laatste wordt vooral veroorzaakt door een daling van de verkoopaantallen in de regio’s die bekendstaan als oververhitte gebieden. In Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Amersfoort en Groningen werden te weinig woningen te koop gezet om het aantal transacties op peil te houden.

In Amsterdam werden bijvoorbeeld 1.939 woningen verkocht door NVM-makelaars in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is 19 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2016. Het aantal van ongeveer 2.000 verkochte woningen is vergelijkbaar met de verkoopcijfers in de tweede helft van 2014.

In Utrecht was in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een daling van 7,6 procent van het aantal verkochte woningen, vergeleken met een jaar eerder. Er werden 1.529 woningen verkocht bij de start van 2017.