Nederlandse huizenprijzen zijn in afgelopen jaar met liefst 7,6 procent gestegen. Ook december was een topmaand met een stijging van 8,2 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend maakte.

Sinds medio 2014 neemt de procentuele stijging van huizenprijzen gestaag toe, zo blijkt uit onderstaande grafiek

(klik voor uitvergroting).

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2014 is er duidelijk sprake van herstel, maar ten opzichte van de piek van augustus 2008 liggen huizenprijzen gemiddeld nog 3 procent lager. In grote steden zoals Amsterdam liggen huizenprijzen al wel weer duidelijk boven het niveau van 2008.

Sinds het dieptepunt van de markt in 2013 zijn huizenprijzen inmiddels bijna 23 procent gestegen.

Huis per maand 1.551 euro meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs steeds harder. Het patroon van de gemiddelde prijzen per maand laat sinds augustus vorig jaar plussen van 5 tot ruim 8 procent zien vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook op Business Insider

Om een idee te geven hoe extreem hard het gaat: afgelopen december lag de gemiddelde huizenprijs op 265.122 euro, tegen 246.511 euro in dezelfde maand in 2016: een plus van 18.611 euro euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met ruim 1.551 opgelopen. Dat is dus fors meer dan het minimumloon van jongeren ouder dan 22 jaar.

Woningverkopen in vierde kwartaal 2017: stijging of daling?

Volgens het CBS zijn er in Nederland in het afgelopen kwartaal ruim 66.000 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal ooit, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro.

De huizenverkoop overtrof in oktober, november en december het oude record van het derde kwartaal ruimschoots. Toen verwisselden er nog ruim 61.000 woningen van eigenaar. In het vierde kwartaal van 2016 werden er nog iets minder dan 61.000 huizen van de hand gedaan.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde onlangs nog dat de woningverkopen afgelopen kwartaal voor het eerst in tijden lager waren dan een jaar eerder. De makelaars baseren zich voor hun cijfers altijd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. De cijfers van de NVM lopen daarmee vooruit op die van het Kadaster.

Het Kadaster registreert de transacties van koopwoningen pas later, wanneer de notaris deze laat inschrijven en het CBS baseert zich op die cijfers.

LEES OOK: Vastgoedprins Bernard jr. bezit veel meer panden in Amsterdam, en huurders worden naar eigen zeggen omgekocht