• De Nederlandse huizenmarkt is duidelijk overspannen met extreme prijsstijgingen, starters die bijna geen woning meer kunnen kopen en een te weinig divers aanbod op de huurmarkt.
  • Voor de aanpak van de problemen op de woningmarkt worden uiteenlopende oplossingen gedragen, van het bouwen van meer woningen tot strengere regels voor beleggers en aanscherping van de hypotheekregels.
  • Wat moet er volgens jou veranderen aan de Nederlandse huizenmarkt? Doe mee met de poll van Business Insider.

Nederlandse huizenprijzen stijgen ongekend hard en het einde lijkt nog niet in zicht. Dat gaat aan de ene kant gepaard met flinke vermogenswinsten voor huiseigenaren, maar zorgt ook voor stress onder starters die nauwelijks een betaalbare woning meer kunnen kopen.

De concurrentie met beleggers die panden kopen om te verhuren is groot. Op de huurmarkt is er daarbij, vooral in de grote steden, krapte in het middensegment van huren die iets boven de sociale huurgrens van 752 euro per maand.

Het kabinet-Rutte III heeft begin dit jaar een gebaar gemaakt naar starters op de huizenmarkt door de overdrachtsbelasting voor starters voor woningen tot 4 ton te schrappen en de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen naar 8 procent. Maar er zijn nog tal van andere knoppen waaraan gedraaid kan worden, van meer woningen bouwen tot het zwaarder belasten van verhuurders.

Tal van voorstellen doen de ronde – zie bijvoorbeeld hier, en hier en hier – waarbij het aan een nieuw kabinet is om knopen door te hakken. Aangezien er komende week op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is, laat nieuw beleid voorlopig nog op zich wachten.

Wat vind jij dat er aan de woningmarkt moet gebeuren?

In de poll hieronder noemen we negen maatregelen die zijn geopperd, en soms al deels worden toegepast, om de huizenmarkt voor zowel kopers als huurders meer in balans te brengen.

Aangezien er waarschijnlijk niet één oplossing is voor de huizenmarkt, kun je meerdere opties aanvinken. Bij de uitslag van de poll kun je zien welke maatregelen het meest en minst populair zijn.

LEES OOK: In de duurste wijk van Den Haag is de huizenprijs ruim 4x hoger dan in de goedkoopste wijk – in geen enkele stad is dat verschil groter