Huizenprijzen blijven in Nederland ongekend hard stijgen. Maar in gewilde regio’s wordt het aanbod krapper, zodat het aantal verkopen stagneert.

Dat blijkt uit het huizenmarktrapport over het derde kwartaal van 2017, dat makelaarsclub NVM donderdag publiceerde.

Huizenprijzen stegen gemiddeld 9,7 procent in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde huizenprijs lag in de maanden juli, augustus en september op 264 duizend euro.

Tegelijk lijkt de stijging van huizenprijzen te pieken, als je naar de toename op kwartaalbasis kijkt: vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs maar met 1,7 procent.

(klik voor uitvergroting)

Het aantal verkochte woningen zat op 59 duizend voor de hele markt, waarbij NVM-makelaars 41 duizend transacties voor hun rekening namen in het derde kwartaal van dit jaar. Dat was ongeveer gelijk aan het aantal transacties in dezelfde periode een jaar eerder.

(klik voor uitvergroting)

Lees ook op Business Insider

Krapte aanbod woningen in Amsterdam, Leiden en Delft

In de populairste regio’s van Nederland zijn te weinig beschikbare huizen om aan de vraag te voldoen. In steden als Amsterdam, Leiden en Delft werden in het derde kwartaal tot 15 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder.

Kopers moeten daarom vaak uitwijken naar omliggende gemeenten of kiezen voor een huurwoning in de vrije sector. Vooral voor starters en huishoudens met beperkte financiële middelen wordt het vinden van een woning in de Randstad steeds moeilijker.

In gebieden waar de woningmarkt zich later herstelde, zoals Noord-Limburg en Zuidoost-Groningen, worden juist veel meer woningen verkocht. De stijgingen in die regio’s overstegen de 30 procent.

Kwart woningen boven vraagprijs verkocht

Bijna een kwart van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht. Deels is dat te verklaren door oververhitting van de markt, maar deels komt dat ook door verkopers. Die rekenen er met een scherpe vraagprijs op meer kijkers te lokken en moedigen zo overbieden aan.

Naar verwachting worden er dit jaar zo’n 45.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is bij lange na niet voldoende om aan de vraag te voldoen, stelt de NVM. Dat zouden er 80.000 moeten worden, waarvan driekwart koopwoningen.

(klik voor uitvergroting)