• Huizen worden vanaf dit najaar beter betaalbaar voor starters op de woningmarkt, verwacht De Nederlandsche Bank.
  • Starters zijn door de gestegen hypotheekrente meer kwijt voor een koopwoning dan afgelopen jaar, ook al zijn de huizenprijzen gedaald.
  • DNB verwacht dat een verdere daling van huizenprijzen en een stijging van de lonen gunstig zullen uitpakken voor starters.
  • Lees ook: Starter op de woningmarkt wacht af tot huizenprijzen verder dalen

Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek. Hierbij spelen twee ontwikkelingen een rol: de forse stijging van de hypotheekrente sinds begin 2022 en de daling van huizenprijzen sinds de tweede helft van afgelopen jaar.

De lagere huizenprijzen zorgen ervoor dat starters toekunnen met een iets lagere hypotheek, maar de gestegen hypotheekrente maakt hypotheken duurder. Vooralsnog is het effect van de hogere hypotheekrente het sterkst, waardoor huizen minder betaalbaar zijn geworden.

Grootbank ING berekende eerder dat starters eind vorig jaar gemiddeld 300 euro per maand duurder uit waren, vergeleken met de situatie eind 2021.

Huis voor starters beter betaalbaar in de loop van 2023

Volgens berekeningen van DNB gaat dit echter veranderen. De verwachting is dat de betaalbaarheid van een koophuis eind 2023 ruim 4 procent beter dan eind 2021. Dit heeft vooral te maken met de stijging van inkomens en een verdere daling van huizenprijzen. “Omdat de inkomens intussen stijgen en de huizenprijzen verder dalen, verbetert de betaalbaarheid later dit jaar”, aldus de centrale bank.

Voor starters is het in Nederland ondanks de verbeterde vooruitzichten voor komend jaar nog steeds "bijzonder moeilijk" om een geschikte woning te vinden.

Het gemiddelde bruto inkomen van een startershuishouden bedraagt ongeveer 67.500 euro. Met dat inkomen kunnen starters tegen de huidige hypotheekrente van 4 procent maximaal 312.000 euro lenen bij de bank.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen afgelopen maart op iets meer dan 415.000 euro.

LEES OOK: Forse daling huizenprijs in maart: gemiddelde woning in 7 maanden €30.000 minder waard