Uit supermarkten in vooral het oosten van Nederland worden de laatste weken massaal pistachenoten gestolen. Volgens de politie en Detailhandel Nederland gaat het om een Roemeense bende die steelt in opdracht.

De laatste twee weken is dertien keer aangifte gedaan van diefstal door de ‘pistachebende’, schrijft het AD.

Twee keer liepen dieven tegen de lamp. In Deventer werden twee Roemeense mannen en twee Roemeense vrouwen aangehouden die tientallen zakken pistachenoten, maar ook cashewnoten hadden gestolen uit de lokale Lidl. In Steenwijk trof de politie maar liefst 59 zakjes ‘Pistachio’s’ van Lidl-huismerk Alesto aan in de sporttas van twee jonge Roemeense mannen.

De verdachten hebben geen van allen een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en vijf van hen zitten nog in voorlopige hechtenis. Maar na hun arrestaties is de notenroof gewoon doorgegaan. Volgens politiewoordvoerder Ed Kraszewski zijn er aanwijzingen dat de Roemenen in verschillende samenstellingen samenwerken.

Pistachenoten zijn duur en daarmee dus interessante handelswaar, ook al omdat ze relatief eenvoudig te stelen zijn. In 2016 kampte de Lidl ook al met een golf aan pistachediefstallen.

Toch denkt Kraszewski dat de ‘pistachebende’ zich niet blijft beperken tot nootjes: “Het zou zomaar kunnen zijn dat ze volgende week weer massaal op zoek gaan naar iets anders, zoals opzetstukjes van tandenborstels. Het is maar net waar vraag naar is.”

Winkeliersclub Detailhandel Nederland stelt in het AD dat rondtrekkende bendes winkeliers jaarlijks zo’n 200 miljoen euro kosten.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: