Een nieuw leven opbouwen in de Italiaanse zon. Lekker buiten leven en een huis kopen voor extreem weinig geld. Een Italiaanse casa voor een euro, klinkt goed toch?

Misschien dacht je dat al bij het tv-programma over het dorpje Ollalai waar je een klushuis kon krijgen voor een euro. Je moest dan wel meedoen aan een RTL-realityprogramma. Maar Ollolai is niet het enige dorpje dat huizen bijna weggeeft. Je kan ook naar Sicilië, Sardinië en zelfs Toscane.

Wat schiet zo’n Italiaans dorp ermee op, huizen weggeven? Ollalai verloor  in een alarmerend tempo inwoners, omdat de mensen het historische gehucht verruilden voor een leven in de stad. In een laatste poging om zichzelf te redden van de ondergang, gaf Ollalai de huizen bijna weg.  Dat moet voorkomen dat zo’n dorp een echt spookstadje wordt. Als je niets doet verdwijnen alle voorzieningen als veel inwoners vertrekken.

Mensen naar het dorp trekken dan maar, met huizen van een euro. Daarbij is er wel de verplichting dat je zo’n huis binnen drie jaar zou renoveren. In Ollalai liep het storm.

Voor de honderd huizen van een euro in Ollalai kwamen afgelopen jaar vijfduizend aanvragen binnen. Dat meldt het advocatenkantoor Magaraggia dat mensen adviseert over het kopen, verkopen en beheren van eigendommen in Italië. Het programma in Ollalai is even ‘on hold’ gezet, mogelijk volgen later andere huizen voor verkoop.

Maar ook andere dorpjes en gehuchten in Italië bieden de kans om je Italiaanse droom te verwezenlijken.

Gangi homes 2

Foto: Gangi heeft minder dan 7000 inwoners. Bron: Lena Klimkeit/Picture Alliance/Getty Images

Het Ollolai-initiatief maakt namelijk deel uit van een groter programma genaamd "Case a 1 euro", wat "huizen voor 1 euro" betekent. Dat programma moet bewoners lokken naar leeglopende dorpen op Sicilië, Sardinië en in Toscane.

De kleine Siciliaanse stad Gangi begon in 2015 met het aanbieden van bijna gratis huizen. Er waren wel wat voorwaarden. Kopers moesten binnen een jaar renovatieplannen ontwikkelen en de plannen voor de woningen binnen drie jaar uitvoeren.

Recent is het Siciliaanse dorp Sambuca begonnen met de verkoop van woningen die eigendom zijn van de lokale overheid.

"Wij zijn geen tussenpersoon die contacten onderhouden tussen oude en nieuwe eigenaren", vertelde de loco-burgemeester van Sambuca Giuseppe Cacioppo tegen CNN. "U wilt een huis, u krijgt het binnen de kortste keren."

De huizen in Sambuca kosten 1 euro en variëren van 430 vierkante meter tot 1.600 vierkante meter. Net als andere dorpen eist Sambuca dat de huizen worden gerenoveerd binnen drie jaar na aankoop. Het dorp vraagt ook om een borg van iets meer dan 5.000 euro.

Medio januari waren er tien huizen verkocht, er was vooral belangstelling van Europese kopers van buiten Italië.

Gangi dollar homes

Een Australische regisseur en producent bezoekt een huis van 1 euro in Gangi. Bron: Tiziana Fabi/AFP/Getty Images

Hoewel de goedkope Italiaanse woningen in het buitenland veel aandacht hebben gekregen, schrikken sommige potentiële huiseigenaren terug voor verborgen kosten.

Een vrouw uit Australië vertelde Business Insider dat ze bijna 16.000 kilometer reisde om een huis van 1 euro te kopen in Gangi. Maar ze ontdekte dat het huis haar 15.000 euro aan vergunningen en andere kosten zou brengen vóórdat renovatie kon starten.

"Ik trok een week uit om alle huizen te bekijken die te koop waren," zei ze in 2015. "Ze waren allemaal in verschrikkelijk slechte staat en moesten worden afgebroken en herbouwd."

De huizen vertonen vaak zichtbare tekenen van verwaarlozing, zoals afbrokkelende muren, rottend hout en overwoekerde en verwilderde landerijen.

Voor sommigen is het oplossen van zulke problemen een kleine stap in ruil voor een Italiaans adres. Renovaties kunnen ook de waarde van een woning flink verbeteren. Misschien kun je een huis vervolgens goed doorverkopen. Hoewel het doorverkopen van woningen in Italië ongewoon is. Woningen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.

Een slaatje slaan uit opknappen en doorverkopen van onroerend goed in Italië is misschien nog niet zo eenvoudig. Het land staat er economisch slecht voor en dat raakt ook de vastgoedmarkt.

Hoewel de Italiaanse vastgoedmarkt slechts één van de factoren is die bijdragen aan de financiële crisis van het land, heeft de voortdurende daling van de vastgoedprijzen de economie nog meer onder druk gezet.

LEES OOK: De 10 grootste valkuilen bij de aankoop van een vakantiehuis in het buitenland