Er dreigt een tekort aan vakmensen, zoals stukadoors, schilders en elektriciens. Dat is vervelend als je je huis wil verbouwen. Hoe onderscheid je de vakman van de beunhaas? En hoe voorkom je misverstanden over de prijs en de uitvoering van het werk?

Omdat de woningmarkt aantrekt, is de vraag naar vakmensen groot. Het aanbod daarentegen is krap. Hierdoor hebben huizenbezitters die hun woning willen verbouwen moeite om vakmensen te vinden, zo meldde de Vereniging Eigen Huis enkele maanden geleden. De problemen zijn het grootst in de grote steden en in de Randstad.

Het tekort dreigt de komende jaren nog veel groter te worden, zo blijkt uit het rapport ‘De toekomst van personeel in de bouwsector‘, van ABN Amro. In de bouwsector is de vergrijzing nog sterker dan in andere sectoren. De gemiddelde leeftijd stijgt hier sneller dan het landelijk gemiddelde, terwijl het aantal jongeren in de bouw sterk is gedaald; mede vanwege de crisis. Tussen 2009 en 2015 daalde het aantal medewerkers tussen 15 en 25 jaar in deze sector met maar liefst 45 procent, terwijl het aantal 55-plussers toenam van 16 naar 20 procent.

Dat is slecht nieuws voor de huizenbezitter. Niet alleen is het lastiger geworden om een goede vakman te vinden; ook zul je voor een klus dieper in de buidel moeten tasten. Tijdens de crisis daalden de tarieven, maar door de schaarste zitten ze weer in de lift. Hoe vind je een geschikte vakman? En hoe kom je tot heldere afspraken?

Zoektocht

De eerste stap is een overzicht maken van wat er precies moet gebeuren. ‘Een nieuwe keuken’ of ‘nieuwe raambekleding laten plaatsen’ zijn te algemene formuleringen. Zet op een rij wat je precies wil. Je kunt je wensen verder verfijnen door vakmensen bij je thuis uit te nodigen en hen te vragen om advies.

Er zijn verschillende kanalen om een goede vakman te vinden. Je kunt googelen, informeren bij buren of vrienden of een oproep plaatsen op de Werkspot.nl. Goede ervaringen van anderen zijn natuurlijk een pre. Dit kunnen ervaringen van mensen in je omgeving zijn, maar ook reviews op internet. Daarnaast kun je informeren of het bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging of een erkend keurmerk voert.

Schakel je bijvoorbeeld voor een grote verbouwing een aannemer in, dan is het een pluspunt als deze is aangesloten bij BouwGarant. Je weet dan dat deze ondernemer de juiste diploma's heeft, minimaal twee jaar ervaring heeft en voldoet aan een aantal kwaliteitseisen, bijvoorbeeld op het gebied van het opmaken van offertes en de berekening van meer- en minderwerk. Ook kun je een beroep doen op een speciale klachtenregeling, als je ontevreden bent. Verder kun je tegen een meerprijs een Verbouwgarantie afsluiten, die herstel van gebreken na oplevering dekt en de kosten voor de afbouw vergoedt als je aannemer onverhoopt failliet gaat.

Groter bedrijf of eenpitter?

Je moet ook een overweging maken tussen een wat groter bedrijf en een eenpitter. Grotere bedrijven zijn soms wat duurder, maar vaak ook iets flexibeler omdat ze bij ziekte makkelijker een vervanger kunnen regelen. Als een zzp-er zijn been breekt, dan lopen de werkzaamheden al snel uit, tenzij hij collega's kan inhuren.

Je kunt soms ook al wat afleiden uit de manier waarop de vakman jou benadert. Als hij niet snel reageert op vragen, zijn toezegging om terug te bellen niet nakomt of afspraken niet op papier wil zetten, kun je je afvragen of het verstandig is om met hem  in zee te gaan.

Offerte

Om goed te kunnen vergelijken, is het verstandig om bij verschillende bedrijven een offerte aan te vragen. De verschillen in prijs en kwaliteit kunnen namelijk groot zijn. Informeer wel vooraf of de offerte vrijblijvend is en of hier geen kosten aan zijn verbonden.

Zorg er verder voor dat elke offerte compleet is, om te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt. Zijn bijvoorbeeld alle materiaalkosten, maar ook eventuele kosten voor het afvoeren van bouwafval in elke offerte inbegrepen? Staat er een vast bedrag op de offerte vermeld of kunnen er nog extra kosten bijkomen? Is duidelijk welke materialen worden gebruikt? En zit hier tussen bedrijven geen verschil in?

Prijs

Hoewel de kwaliteit van het afgeleverde werk natuurlijk voorop staat, is de prijs ook een belangrijk selectiecriterium. Om te voorkomen dat je te veel betaalt voor een verbouwing, heeft Vereniging Eigen Huis de Prijzenindicator ontwikkeld. Deze geeft een prijsindicatie van de twaalf meest voorkomende klussen aan de eigen woning. De situatie bij jou thuis kan natuurlijk afwijken, maar deze indicator geeft een globale inschatting.

BTW

Als in de offerte de BTW niet expliciet wordt genoemd (of wordt vermeld dat de BTW er nog bij op moet worden geteld), mag je ervan uit gaan dat de omzetbelasting in de prijs is inbegrepen. Artikel 38 van de Wet op de Omzetbelasting 1968 verbiedt ondernemers, op straffe van een forse boete, om aan particulieren hun goederen en diensten aan te bieden 'tegen prijzen met zodanige aanduidingen, dat de omzetbelasting niet bij de prijs zou zijn inbegrepen.'

Opdrachtomschrijving

Heb je een geschikte ondernemer gevonden, dan is het zaak om zwart op wit te zetten wat er precies moet gebeuren. Technische specificaties, een gedetailleerde tekening en een duidelijke omschrijving van de gebruikte materialen mogen niet ontbreken in de opdrachtomschrijving.

Spreek ook een duidelijke termijn af waarop alles af moet zijn. Als de vakman spreekt over 'tien werkdagen', bedoelt hij dan tien aaneengesloten werkdagen of wil hij de klus spreiden over enkele weken? Vraag om een korting als de werkzaamheden uitlopen en laat ook dit zwart op wit zetten. Heb je extra wensen, informeer dan naar de consequenties voor de opleveringstermijn. Zet ook dit op papier.

Spreek bij voorkeur een vaste prijs af, om te voorkomen dat je voor elke tegenvaller de rekening krijgt gepresenteerd.

Vooruit betalen

Een vakman vraagt meestal om een bedrag aan te betalen, zodat hij alvast materialen kan inkopen. Betaal geen grote bedragen vooruit, om de financiële risico's te beperken. Het is verstandig om de betalingen gelijk te laten lopen met de voortgang van het werk.

Voortgang

Zorg ervoor dat je voldoende toezicht houdt als de vakman aan het werk is. Kom geregeld tussendoor kijken, zodat je tijdig kunt ingrijpen als iets verkeerd gaat. Worden tijdens de verbouwing extra werkzaamheden uitgevoerd, laat dan opnieuw zwart op wit zetten wat de meerprijs is, om onaangename verrassingen te voorkomen.

LEES OOK: Welke hobbels moet ik nemen bij een verbouwing?