Volgens een nieuwe Europese richtlijn moeten huiseigenaren vanaf juni 2021 bij elke wijziging van de hypotheek een nieuwe woningtaxatie laten maken.

Dat kan per keer 400 tot 500 euro kosten.

De Vereniging Eigen Huis roept toezichthouder DNB op de Europese richtlijn te negeren.

Huiseigenaren zijn straks honderden euro’s meer kwijt aan taxaties. De nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties jaagt huizenbezitters op kosten zonder dat het hen voordeel oplevert.

Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH), die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) oproept op te komen voor Nederlandse huiseigenaren.

Vanaf juni volgend jaar moet een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van zijn lopende hypotheek een traditioneel taxatierapport laten maken. Dit is dan bijvoorbeeld het geval bij een verbouwing of bij het oversluiten van de hypotheek vanwege rentevoordelen.

Zo’n rapport is vele malen duurder dan de werkwijze nu waarbij in veel gevallen sprake is van een modelmatige taxatie. Soms is een waardebepaling in zijn geheel niet nodig.

Taxatierapport tot €500 bij wijziging hypotheek

Volgens de VEH kost een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, 400 tot 500 euro. Als dit straks voor elke hypotheekwijziging nodig is, loopt de rekening snel op. Dit terwijl je niets aan die taxaties hebt, concludeert de vereniging, die spreekt van een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt.

DNB moet voor eind augustus bij de Europese bankautoriteit EBA aangeven of het op elementen van de richtlijn wil afwijken. Dit is volgens de huiseigenarenvereniging mogelijk, omdat er geen sprake is van wetgeving. “Omdat de Europese richtlijn alleen van toepassing is op banken mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren”, aldus de VEH. “Deze marktverstoring is een argument om voor een afwijking van de taxatierichtlijn te pleiten.” Volgens de VEH lijkt het er echter niet op dat DNB in actie wil komen.

Een woordvoerder van DNB was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. In Het Financieele Dagblad stelt een zegsman van de centrale bank wel dat de toezichthouder waarde hecht aan een “geharmoniseerde toepassing van Europese wetgeving in heel Europa”, maar wil verder niet ingaan op de kwestie.

LEES OOK: Zoveel hypotheek kun je krijgen om een huis te kopen als je huurt voor €800 tot €1.200 per maand