• De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar.
  • In februari lag de gemiddelde transactieprijs op 369.070 euro.
  • Dat is liefst 48.181 euro meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen de gemiddelde huizenprijs op 320.889 euro lag.

De stijging van de huizenprijs zet onverminderd door. In februari lag de gemiddelde transactieprijs op 369.070 euro. Dat is liefst 48.181 euro meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen de gemiddelde huizenprijs op 320.889 euro lag.

Anders gezegd: in de afgelopen twaalf maanden is de huizenprijs maandelijks gemiddeld met 4.015 euro gestegen.

De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren koophuizen in doorsnee 10,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Van een coronadip lijkt op de woningmarkt absoluut geen sprake, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. Sterker nog, hij denkt dat de coronapandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje heeft gegeven.

Omdat veel mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden is er veel meer gespaard dan in andere jaren. Al dat extra geld kunnen mensen nu gebruiken om meer te bieden op huizen.

De huizenprijzen bereikten in juni 2013 nog een dieptepunt en zijn daarna alleen maar gestegen. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok vervolgens in de loop van vorig jaar duidelijk aan.

Tijdelijke afschaffing overdrachtsbelasting spoort starters aan

Er wisselden in februari ook 9,4 procent meer huizen van eigenaar dan in 2020. Vorige maand registreerde het Kadaster 16.871 woningtransacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al 41.387 woningen verkocht, bijna 26 procent meer op jaarbasis.

Dat heeft mogelijk te maken met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar per 1 januari. Dat belastingvoordeel geldt tot 1 april. Daarna betalen starters voor huizen tot een waarde van 400.000 euro geen procent overdrachtsbelasting en daarboven geldt een tarief van 2 procent.

Op de woningmarkt is nu al een tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen.

Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Kenners roepen al langer dat er eigenlijk veel meer huizen bijgebouwd moeten worden. Het lijkt erop dat de woningnood een belangrijk thema kan worden bij de formatie van een nieuw kabinet.

Gemiddelde woningprijs per gemeente: Bloemendaal aan kop

Vooral in het Noord-Hollandse Bloemendaal zijn huizenkopers heel veel geld kwijt. Volgens het CBS verwisselden huizen daar vorig jaar gemiddeld voor 863.000 euro van eigenaar. Daarmee was het de duurste gemeente van Nederland.

In de gemeente Pekela was de gemiddelde verkoopprijs met 164.000 euro daarentegen het laagst.

Bekijk hieronder de grafiek van de 10 gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijzen in 2020.

Stijging huizenprijzen niet per se gunstig

De ontwikkeling van de woningmarkt is volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) niet echt gezond. Voor verkopers van een woning lijkt de tijd gunstig. Maar dat is niet het geval als je beseft dat de overwaarde van je oude woning nodig is voor de aankoop van de nieuwe woning. "En zelfs meer dan dat", aldus de VEH.

Daarbij is op de huizenmarkt sprake van een vechtmarkt, mede ook door de vele investeerders die heil in vastgoed zien.

De hard opgelopen huizenprijzen zorgen ook voor problemen voor mensen die niet van plan zijn te verhuizen. Vooral in grote steden worden met name oudere bewoners, die bijvoorbeeld nog in de gulden-tijd een huis kochten, momenteel flink aangeslagen op hun ozb en hoge woningforfait. Op papier is de woning in sommige gevallen misschien een miljoen euro waard, maar dat staat niet verhouding met de gevoelswaarde, benadrukt de VEH.

Verder zorgen soepelere leenregels, zoals het tweede inkomen dat zwaarder meetelt of de studieschuld die minder zwaar weegt, niet voor verbetering. Integendeel, de extra leencapaciteit die daarmee wordt verkregen werkt verdere prijsstijgingen in de hand. Ook regelingen rond de overdrachtsbelasting om bijvoorbeeld starters te helpen zorgen juist voor hogere prijzen. En geld is op dit moment ook niet het probleem, meent de VEH.

De oorzaak van de problemen is een tekort aan woningen. Sinds de kredietcrisis tien jaar geleden is het aantal woningbouwprojecten aanzienlijk gedaald. "De productie is echt ingestort", aldus de VEH. Daarnaast is de rente sterk gedaald. En zolang de rente laag blijft zullen hoge huizenprijzen blijven.

Als de rente weer naar normale niveau's stijgt, "zeg tegen de 3 procent" zal dit volgens de VEH enig effect op de woningmarkt kunnen hebben. Ook een recessie heeft doorgaans effect. Maar door de steunmaatregelen nu, blijven betalingsproblemen veelal uit.

Naast het bouwen van huizen, moet volgens de VEH ook worden ingezet op het ombouwen van vastgoed. Daar zit volgens de huizenvereniging veel capaciteit. "Maar dit moet echt nog op gang komen."

LEES OOK: Hoeveel is de waarde van jouw huis gestegen? Bekijk de stijging van de huizenprijs in elk jaar sinds 1995