De Taiwanese smartphonefabrikant HTC heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan verwacht als gevolg van een eenmalige uitkering.

Dat bleek uit de cijfers die HTC vrijdag bekendmaakte.

Onder de streep hield het bedrijf 640 miljoen Taiwanese dollar (16,7 miljoen euro) over. Analisten hielden over het algemeen rekening met een winst van 501,6 miljoen Taiwanese dollar.

De winststijging van de smartphonefabrikant is vooral toe te schrijven aan de eenmalige bate. HTC maakte niet bekend wat de eenmalige uitkering inhield.

Toenemende concurrentie

HTC profiteerde in het tweede kwartaal nog van een sterke vraag naar zijn nieuwste toestel, de HTC One M8, die eind maart op de markt kwam. Daardoor rapporteerde de smartphonefabrikant in het tweede kwartaal een winst van bijna 2,3 miljard Taiwanese dollar.

In voorgaande kwartalen zag HTC de omzet kelderen; het bedrijf sloot twee van de laatste vier periodes af met rode cijfers. HTC heeft veel last van de moordende concurrentie van SamsungApple en smartphonemakers uit China zoals Huawei en Xiaomi die met name in opkomende markten stevig aan de weg timmeren. Ook de aanstaande introductie van de nieuwste modellen van Apple doet HTC geen goed.

Omzet en bedrijfsresultaat lager

In het derde kwartaal zag HTC zowel de omzet als het bedrijfsresultaat teruglopen. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 41,9 miljard Taiwanese dollar. Dat was onder de eigen verwachting van 42 miljard tot 45 miljard Taiwanese dollar die het bedrijf eerder afgaf.

Het operationele resultaat was 160 miljoen Taiwanese dollar, waarmee het concern ook beneden de eigen verwachtingen bleef.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl