De Taiwanese smartphonemaker HTC ontwikkelt een smartphone die is gebaseerd op blockchaintechnologie. Het toestel heet de Exodus, liet het bedrijf dinsdag weten.

De HTC Exodus is vergelijkbaar met andere Android-smartphones van HTC. Het verschil is dat de telefoon is ontworpen om gedistribueerde, op blockchain gebaseerde apps te ondersteunen, een functie die het bedrijf omschrijft als “ingebouwde veilige hardware”.

Details, waaronder de prijs, zijn op dit moment nog niet bekend.

Volgens HTC is de smartphone bedoeld voor mensen die privacy belangrijk vinden. Gegevens van gebruikers worden gedecentraliseerd opgeslagen met behulp van blockchain en staan niet ergens in de cloud onder beheer van een techbedrijf.

Bovendien wordt de telefoon geleverd met een ingebouwde crypto-wallet. Volgens HTC zal uiteindelijk elke Exodus fungeren als een knooppunt voor de blockchains van bitcoin en ethereum. Elke telefoon vergroot de totale grootte en omvang van het netwerk.

Phil Chen, de man achter de virtualrealitybril HTC Vive, staat aan het hoofd van het project. Hij verliet het bedrijf in 2015 om zich te richten op een carrière als durfinvesteerder, maar is nu teruggekeerd bij de Taiwanezen.

Chen deelde zijn visie voor de Exodus op de blockchainconferentie Consensus in New York. Het doel, zei hij, is om een telefoon te bouwen die een gedecentraliseerd systeem ondersteunt. Chen zei dat hij gelooft dat een smartphone die werkt met blockchain een inspiratiebron kan zijn voor een nieuwe golf van gedecentraliseerde systemen, vergelijkbaar met hoe de opkomst van pc's de weg baande voor de ontwikkeling van het internet.

Volgens HTC kunnen klanten straks de telefoon kopen met cryptomunten, maar gaf daarbij verder geen details.

"Wij denken dat de telefoon een bemiddelaar kan zijn in de toekomst voor decentralisatie", zei Chen. "We willen dat je jouw eigen sleutel bewaart door middel van een methode voor beveiligd beheer op onze telefoons."

Hier een schets hoe de Exodus er uit gaat zien:

HTC Exodus

Foto: HTC