Smartphonemaker HTC kreeg een lading aan opmerkingen over ‘klonen’ en ‘kopieën’ over zich heen toen het deze week de One A9 lanceerde. De nieuwe telefoon zou te veel op de iPhone lijken. Maar volgens het Taiwanese bedrijf stal Apple juist van hen.

De nieuwe One A9 is voorzien van een metalen behuizing, een vaste knop onder het scherm en doet inderdaad behoorlijk denken aan de iPhone 6. Maar HTC-baas voor China en Noord-Azië Jack Tong zegt dat Apple de zogenoemde ‘antennebanden’ juist afkeek van de Taiwanezen.

“Wij hebben niks gekopieerd. We hadden al een metalen design voor onze telefoons in 2013. Het is Apple die ons ontwerp voor de antennebanden heeft afgekeken”, zei hij op een persbijeenkomst in Taiwan. Tong zei ook dat HTC de technologische doorbraak maakte rond radiogolven uit een telefoon van metaal. “De One A9 is een verandering en evolutie, geen kopie.”

HTC is natuurlijk verre van de enige telefoonmaker die beticht wordt van kopieergedrag. Samsung en Apple beschuldigen elkaar over en weer. Recentste doelwit was de Chinese fabrikant Xiaomi, die wel erg veel van Apple zou hebben afgekeken. Maar hoewel de CEO toegeeft een iPhone-fan te zijn, is hij naar eigen zeggen geen na-aper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl