Het kabinet komt vrijdag met een aanscherping van de coronamaatregelen: hotels mogen na 8 uur ’s avonds geen alcohol meer schenken.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaven aan dat alle scenario’s open liggen, als het aantal coronabesmettingen niet daalt.

Vrijdag kwam het aantal nieuwe besmettingen op dagbasis voor het eerst boven de 10.000 uit.

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice.

Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt een woordvoerder vrijdag namens het kabinet. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.

De horeca is sinds vorige week gesloten en voor winkels is de verkoop van alcohol na 20.00 uur niet meer toegestaan. De enige plek buitenshuis waarvoor een uitzondering werd gemaakt, waren de hotels. Zij mogen hun restaurant en bar openhouden, omdat het voor hotelgasten niet mogelijk is zelf in de kamer voor eten of drinken te zorgen, zo redeneert het kabinet.

De hotels mochten ook na 20.00 uur alcohol schenken aan hun gasten, maar daar komt nu dus voorlopig een einde aan.

Aanleiding is de verwarring die er in sommige gevallen ontstond. Ook maakten mensen er soms misbruik van, wat leidde tot overlast, aldus een woordvoerder van het nationaal kernteam crisiscommunicatie Covid-19.

Alle scenario's op tafel als besmettingen niet teruglopen

Het kabinet legt "alle scenario's op tafel" als eind volgende week de besmettingscijfers nog steeds niet teruglopen. Dat zegt zowel premier Mark Rutte als coronaminister Hugo de Jonge vrijdag na de ministerraad.

Ook een avondklok wordt niet uitgesloten, zegt de premier desgevraagd. Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol op straat en het sluiten van de horeca, "begint het in zijn effect te lijken" op een avondklok.

Het kabinet ziet ook in gegevens uit bijvoorbeeld parkeermeters dat er 's avonds minder mensen op straat zijn of zich rond bewegen.

"Zeker voor getroffen ondernemers is dit enorm zwaar, maar het is wel nodig", zegt Rutte. Dat geldt mogelijk ook voor aanvullende maatregelen. De premier wil niet speculeren, maar gaat eind volgende week kijken of de maatregelen die sinds 14 oktober gelden genoeg effect hebben gehad. Toen heeft het kabinet "een van de zwaarste pakketten in Europa" getroffen. Inmiddels heeft een aantal landen ook verdere ingrepen gedaan.

Het sluiten van scholen en verpleeghuizen ligt in ieder geval niet "bovenop de stapel". De wetenschappersclub Red Team pleitte voor een strengere lockdown en het even sluiten van de scholen.

Maar het kabinet hoopt met eventuele nieuwe maatregelen juist de maatschappelijke impact te beperken. "Scholen sluiten heeft vergaande gevolgen voor de kinderen en hun opleiding en het functioneren van de samenleving", aldus Rutte.

Het sluiten van verpleeghuizen was in het voorjaar "echt noodzakelijk", maar de aanpak is nu veel preciezer, waardoor het kabinet nu hoopt te voorkomen dat de verpleeghuizen weer dicht moeten.

10.000 nieuwe coronabesmettingen in één dag

Vrijdag bleek dat het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal voor het eerst boven de 10.000 is uitgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 10.007 positieve tests geregistreerd.

Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9.281 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 9.283, maar dat aantal is bijgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 60.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 270.000 mensen in Nederland positief getest. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt over een paar dagen de 300.000e coronabesmetting vastgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 47. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 46 sterfgevallen gemeld.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had de meeste nieuwe gevallen. In de regio zijn 1051 mensen positief getest, onder wie 558 inwoners van Rotterdam zelf.

In de provincie Utrecht kwamen 928 gevallen aan het licht. In Amsterdam-Amstelland bleken 894 mensen het virus te hebben opgelopen, onder wie 743 Amsterdammers. In Twente werden 740 mensen positief getest en in Haaglanden 728.

LEES OOK: Een 54-jarige Spaanse vrouw vertelt hoe het is om proefpersoon te zijn voor het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson