• Het uitgaansleven gaat waarschijnlijk vanaf zaterdag aan banden op de opmars van de Delta-variant te stoppen.
  • Het RIVM vrijdag bijna 7.000 nieuwe positieve coronatests, bijna zeven keer zo veel als een week eerder.
  • Het kabinet geeft vrijdag om 19.00 uur een persconferentie over mogelijke nieuwe maatregelen.

Het demissionaire kabinet neemt met ingang van zaterdagochtend maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus onder met name jongeren tegen te gaan. Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Discotheken en clubs gaan helemaal dicht, melden Haagse bronnen.

De maatregelen gaan zaterdagochtend om 06.00 uur in. Het kabinet heeft er volgens ingewijden voor gekozen niet meteen al paal en perk te stellen aan het nachtleven, om problemen met de handhaving te voorkomen. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maken de plannen vrijdagavond bekend op een persconferentie.

Ook voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten daar zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht. Eerder werd nog overwogen daar vrijwel mee te stoppen, mede omdat het controlesysteem verre van waterdicht bleek.

Zowel in de horeca als bij festivals konden bezoekers de afgelopen weken toegang krijgen na een negatieve testuitslag. Eenmaal binnen hoefden zij dan ook geen anderhalve meter afstand meer te bewaren. Maar het controlesysteem bleek allesbehalve waterdicht. Op meerdere plekken zijn daardoor flinke nieuwe besmettingsbrandhaarden ontstaan.

De nachtclubs en discotheken balen dat ze mogelijk om middernacht dicht moeten, zegt Nachtbelang, de belangenvereniging van de branche, die spreekt namens vijftig tot zestig nachtclubs door het land. Volgens een woordvoerder is er nog veel onduidelijk, maar zou het wel “al iets” zijn als de nachtclubs en discotheken niet helemaal hoeven te sluiten. 

Vrijdag opnieuw ‘alarmerende stijging’ aantal besmettingen

Het kabinet staat onder grote druk omdat het aantal positieve coronatests de afgelopen week explosief is toegenomen.

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 6.986 positieve tests gemeld. Donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5447 nieuwe gevallen (na correctie). Het gaat vooral om twintigers en veel mensen hebben het coronavirus opgelopen in de horeca.

Tot een oplopende druk op de ziekenhuiszorg heeft die toename nog niet geleid. Maar het Outbreak Management Team heeft in een spoedadvies geadviseerd om wel in te grijpen, om te voorkomen dat dit in de komende weken alsnog gebeurt, aldus Haagse bronnen.

LEES OOK: Zo worstelen 8 landen met de oprukkende Delta-variant – Sydney langer op slot maar versoepelingen in Engeland gaan door