Ze was woensdag uitgebreid in het nieuws: de 15-jarige Rayouf Alhumedhi uit Berlijn. De van oorsprong Saoedische vindt dat het tijd wordt voor een emoji mét hoofddoek. Het is niet de eerste keer dat er publieke verontwaardiging ontstaat over het ontbreken van een emoji.

Het probleem begon voor Rayouf toen ze samen met haar vriendinnen een appgroep wilde aanmaken. Het idee was dat ieder meisje uit de groep een eigen emoticon zou krijgen, alleen was er geen passende voor Rayouf omdat ze een hoofddoek draagt.

Ze diende een verzoek in bij Unicode Consortium, het bedrijf dat emoji’s ontwikkelt, om een poppetje met hoofddoek te maken én een met keffiyeh (de hoofddoek die voornamelijk in Arabische landen wordt gedragen). Als het voorstel goedgekeurd wordt, zal volgend jaar iedereen de emoticon kunnen gebruiken.

Een paar jaar geleden hadden we ons niet voor kunnen stellen hoe belangrijk het zou zijn om te communiceren met de figuren. Is er een nieuwe besturingssysteem-update, dan worden de emoji’s vaak als eerste besproken in de media. Dat de taal zo herkenbaar is, is te danken aan de Unicode Consortium dat ieder jaar beslist over nieuwe emoticons.

Hoe groter de taal wordt, hoe meer discussie er in de maatschappij ontstaat over hoe je de bestaande emoji's moet interpreteren en welke nog ontbreken. Een paar voorbeelden:

Etniciteit

Een van de grootste opdrachten voor Unicode Consortium was het oplossen van het etniciteitsprobleem. In 2014 kwam de eerste kritiek op de gele poppetjes en een jaar later werden de eerste emoji's met verschillende huidskleuren geïntroduceerd.
huidskleur emoji, emoticons

Mannelijke en vrouwelijke beroepen

Vanaf dit jaar zijn er ook emoji's die de gelijkheid tussen man en vrouw moeten promoten. Om precies te zijn: elf nieuwe emoji's waarbij je kunt kiezen of bijvoorbeeld de chef-kok een man of een vrouw is. Daarnaast komt er ook een mannelijke en vrouwelijke variant van 33 bestaande emoji's. Het plan werd afgelopen mei door Google geopperd, samen met een prominent lid van de Unicode Consortium.

Mannelijke en vrouwelijke beroepen in emoji emoticons

Beeld: Google

Gezinssamenstellingen

Kon je in 2010 alleen kiezen voor de man-vrouw-kind-samenstelling als 'familie-emoticon', inmiddels is de keuze een stuk groter. Vorige maand kondigde Apple aan dat er wat hen betreft alsnog een groep wordt overgeslagen: de alleenstaande ouders. Daarom wordt dit najaar samen met Unicode Consortium een nieuwe batch emoticons gelanceerd waarbij je kunt kiezen voor één poppetje met een kind.

Single alleenstaande ouder emoji emoticon

Bron: Apple

Dit zijn alle nieuwe emoticons voor 2016:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl