De douane van Hongkong heeft 146 kilogram goud in beslag genomen bij de inspectie van een vrachtvliegtuig dat Japan als bestemming had. De goudprijs noteert momenteel op 69.535 euro, wat de 146 kilo een waarde geeft van ruim 10 miljoen euro.

De ontdekking is volgens de douane de grootste goudsmokkelzaak ooit in Hongkong, afgaande op de waarde van het in beslag genomen goud.

Het edelmetaal werd op 27 maart ontdekt, toen douane-ambtenaren op Hong Kong International Airport twee luchtcompressoren onderzochten die met een vrachtvliegtuig naar Japan zouden worden gebracht.

Compressoren hebben verschillende industriële en mijnbouwtoepassingen en worden vaak gebruikt om gascilinders te vullen. Ze zijn meestal gemaakt van gietijzer of aluminium.

Maar tijdens een röntgenfoto van de compressoren ontdekten ambtenaren dat ze in goud waren gegoten dat zat "verborgen in de integrale onderdelen" van de machines.

De gouden onderdelen waren zilver geverfd om bij de machineonderdelen te passen, zo vertelden douane-ambtenaren aan de South China Morning Post.

Twee compressoren die werden gebruikt om 146 kilo goud te smokkelen. Foto: Customs and Excise Department Hong Kong

Hoofdinspecteur Jason Lau Yuk-lung zei dat het de eerste keer was dat zijn mensen smokkelaars ontdekten die deze methode gebruikten om goud te verbergen, aldus SCMP.

Het goud werd waarschijnlijk verborgen om Japanse importtarieven van ongeveer 10 procent te ontlopen. "Smokkelaars konden ongeveer 8,4 miljoen Hongkong dollar [ongeveer 1 miljoen euro, red.] aan belastingen ontduiken als het edelmetaal met succes het land in zou zijn gesmokkeld", vertelde Lau aan de krant.

Een 31-jarige man werd op 3 april in Hongkong gearresteerd in verband met de zaak, zeiden ambtenaren in een verklaring. Hij is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek.

De man was de directeur van een lokaal bedrijf, maar Lau zei dat het mogelijk om een niet bestaande vennootschap ging.

Wie schuldig wordt bevonden aan het importeren of exporteren van smokkelwaar kan een boete krijgen van omgerekend maximaal 2 miljoen euro en een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar onder de wetten van Hongkong.

LEES OOK: Waarom het nog niet gedaan is met stijging van de goudprijs, volgens een econoom die opmars richting $3.000 ziet.