Bij het ministerie van Defensie zullen honderden mensen gedwongen ontslagen worden als gevolg van nieuwe bezuinigingen. Dat meldden ingewijden dinsdag. Er worden meer dan 2300 functies geschrapt. Het is een nieuwe klap voor het departement dat door eerdere bezuinigingen al 12.000 functies moest schrappen.

De bezuinigingen lopen op tot 348 miljoen euro. Naast de Johan Willem Frisokazerne in Assen wordt ook de Van Ghentkazerne in Rotterdam gesloten. In die laatste kazerne worden de opleidingen van het Korps Mariniers hoofdzakelijk verzorgd.

Verder wordt de 45e Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland in Ermelo opgeheven. Het bataljon is pas in 2005 opgericht. Ook verdwijnt de compagnie mariniers die op Aruba is gestationeerd. Het gaat hier om een eenheid van 100 tot 120 mariniers.

Verkoop schip en schrappen F-16’s

Andere maatregelen zijn de verkoop van het in aanbouw zijnde logistiek ondersteuningsschip Karel Doorman. Dit meer dan 200 meter lange schip moest de vervanger worden van Hr. Ms. Zuiderkruis (vorig jaar al afgestoten) en Zr. Ms. Amsterdam.

De Koninklijke Luchtmacht moet 6 tot 7 F-16’s inleveren. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert maakt op Prinsjesdag wel bekend dat dit toestel zal worden vervangen door de Joint Strike Fighter. De luchtmacht krijgt de beschikking over 37 van deze zeer geavanceerde gevechtstoestellen.

‘Personeel Defensie geen rust gegund’

Het personeel van Defensie krijgt geen tijd om op adem te komen. Dat zegt voorzitter Marc de Natris van de militaire vakbond GOV/MHB in een eerste reactie op de nieuwe bezuinigingen die het ministerie van Defensie dinsdag zal aankondigen.

Het departement moet honderden mensen gedwongen ontslaan omdat het bijna 350 miljoen euro moet bezuinigen. ,,De reorganisatie bij Defensie is nog niet eens voltooid of de volgende taakstelling ligt er al. Het personeel wordt geen rust gegund en komt wederom in een onzekere situatie terecht”, benadrukt De Natris.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl