De Franse president François Hollande deed onlangs een ferme belofte. “Als er geen daling van de werkloosheid is, stel ik me niet kandidaat.” Dat wil zeggen: voor een tweede presidentstermijn. Maar wat een daling precies inhoudt, daar heeft de president zijn eigen ideeën over.

Hollande heeft een probleem: hij slaagde er tot nut toe niet in om de al jaren stijgende werkloosheid om te buigen. Daarbij steekt Frankrijk slecht af tegen de rest van de Europese Unie. Tussen mei 2012 en mei 2015 daalde de werkloosheid in de EU gemiddeld van 10,4 naar 9,6 procent. In diezelfde periode steeg hij in Frankrijk, van 9,7 naar 10,3 procent. In juni waren er in Frankrijk 3,5 miljoen werkzoekenden.

‘Geloofwaardige daling’

De socialistische president is berucht om zijn taalgebruik. Hollandes uitspraken lijken op het eerste gehoor glashelder, maar blijken nadien voor allerlei uitleg vatbaar. Dat blijkt ook bij zijn werkloosheidsbelofte, schrijft Le Monde. Welke datum neem je als uitgangspunt? En hoe lang moet die daling aanhouden?

Maandag bracht Hollande tijdens het jaarlijkse diner van de presidentiële persvereniging iets meer duidelijkheid. “Die geloofwaardige daling moet in 2016 optreden”, zei hij. “Het hele jaar 2016 moet de werkloosheid afnemen.”

Hollande belooft dus kennelijk geen absolute afname. Het Franse staatshoofd maakte namelijk duidelijk dat het “onmogelijk” was om terug te keren naar het werkloosheidsniveau in 2012, het jaar van zijn aantreden. Tijdens Hollandes vijf jaar zal de werkloosheid dus sowieso zijn gestegen, zelfs als er een daling aan het einde van zijn mandaat inzet.

'De meeste werklozen waren er al'

Maar daar lijkt Hollande iets op te hebben bedacht. "Er zijn sinds 2008 anderhalf miljoen nieuwe werklozen bijgekomen", rekende hij voor. "Sinds ik werd gekozen waren dat er 600.000, met andere woorden er waren er al 900.000 vóór mij".

Dat klopt wel, maar Hollande vergeet even dat hij nog een tijdje als president heeft te gaan. Zijn voorganger Sarkozy zat 52 maanden als president. Hollande zit er nu 38 maanden. Het blijkt dat de maandelijkse aanwas van werklozen nauwelijks onder de twee presidenten nauwelijks verschilt. Kwamen er onder Sarkozy maandelijks 34.789 werkelozen per maand bij, onder Hollande waren dat er 35.173.

Hollandes rekenkunst doet dus niets af aan de hardnekkigheid van de Franse crisis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl