De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag opnieuw omlaag, al liepen de verliezen wel wat terug. De vrees voor een escalatie van het conflict in Syrië dreef de olieprijs verder op en zorgde voor stevige verliezen onder de luchtvaartmaatschappijen. De olieproducenten profiteerden daarentegen van de duurdere olie.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 364,60 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 535,09 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,3 en 0,2 procent. In Duitsland, waar het consumentenvertrouwen in juli voor het eerst in 4 maanden is afgenomen, zakte de DAX 1,1 procent.
,,De spanningen rond Syrië zullen naar verwachting tijdelijk van aard zijn, hoe het vervelend het ook is. De onzekerheid zorgt er wel voor dat daghandelaren en speculanten maar een kant op gaan en dat is uit aandelen en in goud en olie. Economisch gezien is er geen reden voor een uitverkoop, want op dat vlak lijkt het juist weer wat beter te gaan”, zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
Fugro
In de AEX bleef luchtvaartgroep Air France-KLM last houden van de sterk gestegen olieprijs. Het aandeel zakte 2,9 procent. Olieconcern Shell en bodemonderzoeker Fugro profiteerden juist van de duurdere olie en voerden met plussen tot 2,2 procent de stijgers aan. De geplaagde technisch dienstverlener Imtech was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 3,6 procent. Volgens analisten van de Belgische bank KBC zit er geen rek meer in de koers van Imtech.
Bouwbedrijf BAM, dat in de afgelopen dagen ruim 30 procent aan beurswaarde zag verdampen, krabbelde weer wat op. Het aandeel was met een plus van bijna 2 procent de grootste stijger in de MidKap.
Bouygues
In Parijs won Bouygues 9,4 procent. De winstgevendheid van het Franse conglomeraat verbeterde in het tweede kwartaal en de stijgende lijn wordt naar verwachting in de tweede helft van het jaar doorgezet.
Ryanair leverde in Dublin 0,6 procent in. De Ierse prijsvechter moet van de Britse mededingingsautoriteiten zijn belang in Aer Lingus beperken tot 5 procent. Volgens de toezichthouders heeft Ryanair met zijn huidige belang van bijna 30 procent te veel invloed op het beleid van zijn Ierse branchegenoot, waardoor er te weinig concurrentie is.
De euro was 1,3319 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 109,93 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder, op 115,52 dollar. Eerder op de dag bereikte Brentolie het hoogste punt sinds eind februari. Dinsdag stegen de olieprijzen al met bijna 3 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl