Om geruchten over een tekort aan geld de kop in te drukken, nemen provinciale Chinese banken opvallende maatregelen.

Al drie dagen staan er lange rijen voor landbouwbanken in de Chinese stad Yancheng, in het oosten van het land. Reden: aanhoudende geruchten dat de banken krap bij kas zitten.

Het begon allemaal met een gerucht dat maandag de ronde deed. Een filiaal van een lokale bank zou een klant geweigerd hebben die 200.000 yuan (23.350 euro) wilde opnemen. Onduidelijk is of dit echt gebeurd is, maar in ieder geval brak daarna paniek uit.

Publiek gespannen

Tot nu toe lijkt het een plaatselijk incident. De bankinstellingen in kwestie zijn piepklein vergeleken met de rest van de Chinese financiële sector. Maar sinds in januari drie landbouwkredietcoöperaties omvielen is het publiek gespannen.

Dat verklaart waarom dit incident in China nationale aandacht kreeg. De Chinese autoriteiten lijken minder geneigd om zwakke leningen te garanderen.

Mandenvol geld

Een bewoner van Yancheng zei tegen persbureau Reuters dat ze klanten met mandenvol geld een lokale bank uit zag komen. Ondertussen reden waardetransporten af en aan om nieuw geld te bezorgen.

Bankmedewerkers hebben stapels bankbiljetten hoog opgetast achter het glas van de loketten, om klanten gerust te stellen dat er voldoende geld in kas is. Ze deelden ook kopietjes uit van een verklaring van de financiële autoriteiten dat de kapitaalpositie van de banken goed is.

Videoboodschap

De provinciale gouverneur riep in een videoboodschap spaarders op om niet in paniek te raken. "Wees er van verzekerd dat de centrale bank en het systeem van landbouwbanken de belangen van klanten zullen beschermen", zei gouverneur Tian Weiyou.

Dit gedeelte van de bankensector in China is minder gereguleerd, en dit incident wakkert de vrees aan dat een crisis kan overslaan naar de rest van de Chinese financiële sector. De regering wil de markt een grotere rol laten spelen in de economie, om inefficiënte investeringen tegen te gaan, en de groei op lange termijn duurzamer te maken.

Lees ook: Industriecijfers zeggen het ook: China koelt af

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl