De woekerrentes die bijvoorbeeld webwinkels rekenen voor klanten die op afbetaling kopen, gaan dit jaar omlaag van 14 naar 10 procent.

Minister Hoekstra wil zo zorgen dat mensen die door de coronacrisis worden geraakt tegen iets minder zware lasten geld kunnen lenen.

De maatregel blijft ten minste tot het einde van het jaar van kracht. Hoekstra laat onderzoeken of een structurele verlaging haalbaar en verstandig is.

De woekerrentes die bijvoorbeeld webwinkels rekenen voor klanten die op afbetaling kopen, gaat dit jaar flink omlaag.

De maximale rente op kredieten aan consumenten wordt verlaagd, van 14 naar 10 procent. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil hiermee consumenten de mogelijkheid geven “tegen lagere maandlasten geld te lenen in deze moeilijke tijden”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Hoekstra hebben een aantal banken al hun rentes verlaagd, en bepaalde kredietverstrekkers bieden mensen met schulden uitstel van betaling aan als ze in financiële problemen zitten door de coronacrisis.

Maar nog niet alle kredietverstrekkers komen consumenten tegemoet. “Dat vind ik, zeker in deze tijd, zeer onwenselijk”, schrijft Hoekstra.

De Kamer had Hoekstra eerder al gevraagd de maximale rente aan banden te leggen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) denkt ook dat de verlaging consumenten meer lucht kan geven tijdens de crisis, aldus Hoekstra.

De maatregel blijft ten minste tot het einde van het jaar van kracht. Hoekstra laat onderzoeken of een structurele verlaging haalbaar en verstandig is. De Kamer had om zo’n onderzoek gevraagd.

LEES OOK: Zo krijg je grip op je financiën tijdens de coronacrisis: deze potjes kun je aanspreken en hier kun je bezuinigen