De witwasaffaire in Nigeria waar energiereus Shell bij betrokken zou zijn, staat bol van de bijzondere details. Zo hebben Nederlandse autoriteiten in 2016  de telefoon van Shell-baas Ben van Beurden afgeluisterd, in verband met het onderzoek naar een corruptieschandaal rond een Nigeriaans olieveld.

Een opname van het gesprek is gelekt naar nieuwsorganisaties, waaronder The Financial Times.

Het gesprek tussen Van Beurden en voormalig financieel topman Simon Henry van Shell vond plaats in februari 2016. Ze spraken elkaar enkele uren nadat de fiscale opsporingsdienst Fiod het hoofdkwartier van Shell in Den Haag had bezocht.

Van Beurden zou hebben gezegd: “Kennelijk zijn ze drie tot vier uur in mijn kantoor geweest om van alles door te spitten.”

Nigeriaanse oliedeal

De topman van het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf ging ook in op het Nigeriaanse olieveld OPL 245, dat Shell in 2011 samen met het Italiaanse ENI had gekocht voor 1,3 miljard dollar.

De zaak draait om de vraag of Shell wist dat de overnamesom deels terecht zou komen bij een bedrijf van Dan Etete, de voormalige Nigeriaanse minister van olie. Die was eerder veroordeeld wegens witwaspraktijken.

"Ik heb geen dingen van OPL 245, maar ze hebben één dossier meegenomen dat ze kennelijk relevant achten...en klaarblijkelijk zijn ze in jouw kantoor geweest", zei Van Beurden tegen Henry.

Shell heeft tegenover de Financial Times verklaard: "We geloven niet dat er grond is voor vervolging van Shell. Ook zijn we niet op de hoogte van enig bewijs dat een zaak tegen huidige of voormalige werknemers van Shell ondersteunt."

Van Beurden repte naar verluidt in het telefoongesprek met Henry ook over intern onderzoek van Shell. Dat ging over email-uitwisselingen tussen voormalige geheim agenten van de Britse geheime dienst MI6 - die waren door Shell ingehuurd om te bemiddelen bij de Nigeriaanse oliedeal.

    "Er waren kennelijk wat lichtzinnige uitwisselingen ... tussen mensen die we van MI6 hadden ingehuurd, die ... zouden dingen gezegd hebben, zoals 'Ben benieuwd wie hier wordt afbetaald"?"

Maandag gaf Shell voor het eerste aan dat er wel degelijk is onderhandeld met de voormalige Nigeriaanse minister Etete, zo meldt de BBC.

Fiscale autoriteiten vermoeden dat zo'n 320 miljoen euro van het bedrag dat Shell en ENI hebben betaald voor het olieveld, is gebruikt voor witwaspraktijken.

LEES OOK: ‘Shell wist dat groot deel van $1,3 miljard voor een Nigeriaans veld aan de corruptie zou opgaan’