“Mistbeveiliging voorkomt dat inbrekers hier binnenkomen. Alleen de sticker op de deur geeft al aan, dat zodra ze hier zouden binnenkomen de hele winkel in de mist staat.”

Dat zegt Jessie Grunstra. Ze runt Yess Mode, een fraaie grote zaak voor dameskleding in Katwijk, die uitblinkt in persoonlijk advies. Onlangs verhuisde ze naar een nieuw, groter pand. Ze kreeg toen van haar verzekeraar Interpolis de tip  om ook aan mistbeveiliging te doen.

Mistbeveiliging

Mistbeveiliging is een relatief nieuwe methode om inbraken te voorkomen. Zodra een alarmsysteem afgaat, vult een speciaal apparaat, de mistgenerator, je winkel of bedrijfspand binnen enkele seconden met een ondoorzichtige mist. Je ziet letterlijk geen hand meer voor ogen. Inbrekers kunnen zo hun buit niet meer vinden.

De razendsnelle werking is een sterk punt van het systeem: “Het grote probleem bij inbraken is, is dat het altijd 5 tot 10 minuten duurt voor de politie op de stoep staat”, zegt Nadim Masri, eigenaar van Bandit Installatietechniek, de leverancier van de mistgenerator.  “Maar inbrekers hebben maar enkele minuten nodig om een kraak te plaatsen.”

De politie komt dus vaak te laat. Het is daarom essentieel om een inbraak te voorkómen. Dat kan met goed hang- en sluitwerk natuurlijk. Cameratoezicht helpt en ook een alarmeringssysteem beperkt het risico. Net zoals een goede verlichting. Maar mistbeveiliging is nu een extra maatregel.

Die mist is onschadelijk voor je spullen, of het nu kleding is of een andere inrichting. Bovendien is de mist geurloos en kleurloos. Als je na de inbraak je pand goed doorlucht, verdwijnt de mist vanzelf.

Mistgenerator

Het systeem werkt via de alarminstallatie, maar op een slimme manier. Masri: “De mistgenerator begint pas te spuiten als twee detectoren iets zien. Dat voorkomt dat hij bij elk vals alarm de ruimte volspuit.”

Zeker voor winkeliers is die mistbeveiliging geen overbodige luxe. Eén op de 10 zaken krijgt jaarlijks met een inbraak te maken. Behalve schade en gedoe levert een inbraak vooral omzetverlies op. Het is geen toeval dat inbrekers vooral toeslaan bij exclusieve producten (zoals het begin van het modeseizoen) of als voorraden extra hoog zijn (zoals in december). Vóór je dan weer de nieuwe producten in huis hebt, zijn je klanten al uitgeweken naar een concurrent.

Jessie Grunstra van Yess Mode is blij met de mistbeveiliging in haar nieuwe pand. “Ik raad dit zeker andere ondernemers aan omdat dit een perfecte beveiliging is. Dit houdt gewoon de inbreker tegen: hij komt niet naar binnen omdat hij weet dat hij binnen enkele seconden in de mist staat. Hij heeft geen schijn van kans om wat mee te nemen.”

Verzekeraar Interpolis biedt de mistbeveiliging aan samen met het bedrijf Bandit Installatietechniek. De generator kan je direct bestellen bij de preventiewinkel.nl. Plaatsing kan al binnen 48 uur.

Meer superpraktische tips om inbraak en diefstal te voorkomen? Download de Preventiekaart van Interpolis.

In een reeks bijdragen laat de afdeling risicobeheersing van Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Business Insider Nederland.