Toen op 3 januari 2009 de eerste transactie (Het genesisblok) het levenslicht zag, kon niemand beseffen welke enorme invloed de cryptovaluta op traditionele financiële markt zou hebben.

Nu we tien jaar verder zijn, is er al een selecte groep die een vermogen in de handel met cryptovaluta bijeen hebben vergaard. De meest mysterieuze van deze groep, Satoshi Nakamoto de persoon achter de ontwikkeling van de Bitcoin, is momenteel ongeveer 5,9 miljard euro waard. Andere grootverdieners zijn bijvoorbeeld de medeoprichter van de Ripple Chris Larsen (7 miljard euro), de medeoprichter van de Ethereum Joseph Lubin (2,5 miljard euro) en de president van de Binance Cryptobeurs Changpeng Zhao (1 miljard euro).

Deze mensen hebben hun fortuin gemaakt toen de cryptovaluta alleen nog voor een select publiek beschikbaar was. Nu de cryptovaluta ook voor het grote publiek beschikbaar is, zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het handelen in deze digitale valuta. Maar hoe scoor je een goed rendement op jouw beleggingen in cryptovaluta? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Cryptovaluta versus traditioneel geld

Hoewel de traditionele valuta en de cryptovaluta veel gemeen hebben, zijn er ook wezenlijke verschillen. Waar we traditioneel geld overal ter wereld kunnen gebruiken om betalingen te verrichten, hebben de cryptovaluta op dit gebied veel beperkingen. En ook al zijn er wereldwijd meer dan 3.500 Bitcoin-geldautomaten te vinden, de cryptovaluta vertegenwoordigen geen regulier betaalmiddel. Daarnaast wordt de waarde van het traditionele geld vooral bepaald door vraag en aanbod en via regulatie door overheden.

Bij de gedecentraliseerde cryptovaluta ontbreekt elke vorm van regulering, waardoor een basis voor een stabiele waarde ontbreekt. Een ander groot verschil is dat traditioneel geld wordt uitgegeven door de overheid en ook reproduceerbaar is. Bij de cryptovaluta hebben we altijd te maken met een gelimiteerde hoeveelheid die niet reproduceerbaar is. Voor de Bitcoin ligt dit maximum namelijk op 21 miljoen eenheden en hebben de andere digitale valuta ook een maximale hoeveelheid in circulatie. Nog een ander belangrijk verschil is natuurlijk dat traditioneel geld voornamelijk ‘tastbaar’ is terwijl de cryptovaluta uitsluitend virtueel zijn.

Cryptovaluta versus aandelen en obligaties

In de praktijk kun je eigenlijk de cryptovaluta beter met aandelen en obligaties vergelijken, maar ook hier is een wezenlijk verschil te vinden. Aandelen en obligaties zijn qua waardeontwikkeling afhankelijk van tal van factoren, zoals de internationale valutakoersen, de wereldhandel, het sentiment van de beleggers en de economische ontwikkelingen. Eigenlijk kan men in vergelijking met de cryptovaluta stellen dat aandelen en obligaties zelfs redelijk waardevast zijn.

De digitale valuta hebben een ingebouwd grillig karakter waardoor er veel schommelingen in de koerswaarde plaatsvinden. Dit grillige karakter maakt deel uit van de broncode van de cryptovaluta waardoor zij zich uitstekend lenen voor het speculeren. Wij denken dat je door slim en effectief te investeren je een uitstekend rendement kunt scoren, maar als je slecht geïnformeerd bent kun je ook aanzienlijke verliezen lijden. Het beleggen in cryptovaluta brengt dan ook meer risico’s met zich mee dan de handel in aandelen en obligaties. Een ander groot verschil is dat de cryptovaluta goed bereikbaar zijn voor het grote publiek, terwijl aandelen en obligaties eigenlijk bereikbaar zijn voor een selecte groep beleggers.

Hoe kun je beleggen in cryptovaluta

Cryptovaluta en de handel hierin zijn niet alleen modeverschijnselen of een trend. Natuurlijk kunnen we lange discussies gaan voeren over bijvoorbeeld de ‘hype’ waarmee de cryptovaluta getypeerd worden of de regelgeving omtrent deze digitale valuta. Hoe dan ook, het blijft een feit dat er op dit moment mensen geld verdienen door het speculeren en beleggen in cryptovaluta. Om te gaan handelen met cryptovaluta moet je eerst de beschikking hebben over een digitale portemonnee (Wallet) waar je jouw digitale muntjes veilig kan opslaan. Ook gebruik je deze wallet om jouw versleutelde wachtwoorden op te slaan.

Op internet kun je verschillende betrouwbare wallets vinden. Hierbij moet je wel goed nadenken over de specifieke eigenschappen van de wallet. Ga je in meerdere cryptovaluta handelen, wil je mobiel via een app handelen en zit je alleen achter jouw desktop als je gaat handelen? Zo kun je kiezen voor de Ledger Nano S als je uitsluitend in Ethereum gaat handelen, de Coinbase als je met Bitcoin gaat handelen of de StrongCoin als je met verschillende cryptovaluta gaat handelen. Zorg ervoor dat als je eenmaal een wallet hebt geïnstalleerd, dat je ook dagelijks een back-up maakt!

Handelen in cryptovaluta

Nadat je jouw wallet hebt gevuld met het noodzakelijke bedrag om te investeren en je kent de terminologie, ga je op zoek naar een locatie waar ook daadwerkelijk in cryptovaluta gehandeld wordt. Hierbij moet je goed beseffen dat de cryptohandelsplatformen geen deel uitmaken van de reguliere beurs. Omdat de markt voor cryptovaluta zich nog steeds aan het vormen is, bestaat er een gezonde groei van het aantal betrouwbare en functionele platformen. Bij de keuze van het platform moet je wel goed kijken naar de kosten die in rekening worden gebracht, het volume dat het platform omzet en de diversiteit aan cryptovaluta dat op dit platform beschikbaar is. De vier grootste platformen zijn Binance, OKEx, Bitfinex en Huobi. Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat je bij de keuze voor het platform beschikt over de juiste basiskennis. Zonder de juiste basiskennis zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer!

Diversifiëren

Net zoals bij de traditionele aandelen en obligaties is het verstandig om een diversiteit aan te brengen in de beleggingen. Het voordeel hiervan is dat je de risico’s verlaagd en een beter rendement kunt halen. Sommige cryptovaluta zullen een positieve waardeontwikkeling geven, terwijl andere weer in een negatieve trend zitten. Op basis van marktsignalen, achtergrondinformatie en jouw eigen kennis van de cryptovaluta maak je een bewuste keuze waarbij volgens jou het rendement het hoogste is. Om deze reden is het verstandig om de discussies op de handelsplatformen te volgen zodat je ook kennis kan nemen van deze noodzakelijke informatie.

Hierbij is het belangrijk dat je eerst je focus legt op een kleine selectie cryptovaluta in plaats van alle cryptovaluta. Focus je bijvoorbeeld eerst op de drie grote cryptovaluta: Bitcoin, Ripple en Ethereum. De handel in deze digitale valuta is redelijk omvangrijk waardoor er dagelijks nieuws en ontwikkelingen zijn. Door deze drie op de voet te volgen, zal je in korte tijd enorm veel kennis kunnen opdoen. Daarnaast verdient het de aanbeveling dat je gebruik maakt van betrouwbare traders zodat je direct de beschikking hebt over de noodzakelijke kennis.

Belasting

Helaas moeten we je ook nog wijzen op de wetgeving. In sommige landen is de handel en het bezit van cryptovaluta verboden, terwijl in andere landen weer restricties aan deze handel zijn opgelegd. Controleer daarom altijd de lokale wet- en regelgeving voordat je werkelijk gaat handelen in de cryptovaluta. Er kunnen namelijk een paar vervelende valkuilen aanwezig zijn waardoor je jouw zuur verdiende centjes snel kwijt bent. Binnen de Europese Unie is de cryptovaluta vrijgesteld van BTW waardoor je geen recht hebt op teruggave van de BTW over de gemaakte kosten. Een uitzondering hierop is de handel van cryptovaluta waarbij de transacties gericht zijn op locaties buiten de Europese Unie. Hierdoor kun je dus voorbelasting terugvorderen, waardoor je jouw kosten kan verminderen.

Doordat de Bitcoin zo’n enorme waardeontwikkeling heeft doorgemaakt is de belastingdienst natuurlijk ook geïnteresseerd geraakt in deze cryptovaluta. Ook al is de handel in cryptovaluta anoniem, toch ben je verplicht om deze in jouw belastingaangifte mee te nemen. Sterker nog: Wie zijn cryptovaluta niet meeneemt in de jaarlijkse belastingaangifte begaat mogelijk een overtreding met een mogelijke boete tot gevolg. Ondanks de eerder genoemde anonimiteit wordt de handel in cryptovaluta nauwkeurig bijgehouden in de blockchain. Deze informatie is voor iedereen te raadplegen hetgeen betekent dat de belastingdienst op basis op basis van de handelshistorie en de IP-adressen de handelaren in cryptovaluta kan traceren.

De Amerikaanse belastingdienst (IRS) bedient zich al van deze methodiek waardoor zij een groot aantal naheffingen en boetes heeft opgelegd aan eigenaren van cryptovaluta. Dus voorkom problemen en zorg ervoor dat de waarde van cryptovaluta onderdeel uitmaken van jouw belastingaangifte. Bij de aangifte hanteert de belastingdienst een staffel voor de aangifte van cryptovaluta. Tot en met 75.000 euro betaal je 0,86 procent belasting, vanaf 75.001 tot 975.000 euro betaal je 1,38 procent belasting en vanaf 975.001 euro mag je 1,61 procent belasting betalen (Tarieven 2017). Hierbij wordt de waarde van de cryptovaluta berekend op basis van de koers op 1 januari van het betreffende jaar. De eerste 25.000 euro is vrijgesteld van belasting waardoor je samen met jouw partner de eerste 50.000 euro vrij kunt houden van de belasting.

Investeren en speculeren

Bij de handel in cryptovaluta geldt dat je alleen wil investeren met geld dat je over hebt. Ga beslist geen spaarpotjes aanbreken en gebruik geen geld dat je nodig hebt om jouw dagelijkse kosten te kunnen betalen. Vergeet niet dat de cryptovaluta qua waarde een enorm grillig karakter hebben en dat deze niet centraal gereguleerd worden zoals dit met traditioneel geld wel gebeurt. Als je vandaag bijvoorbeeld een totale waarde van 2.000 Euro aan cryptovaluta bezit, kan dit morgen nog maar 400 euro waard zijn. Omgekeerd geldt natuurlijk precies hetzelfde want de 400 euro kunnen morgen ook ineens 3.000 euro waard zijn.

Tijdens de eerste zeven maanden van 2018 verloor de Bitcoin 53 procent van zijn waarde waardoor sommige mensen een fortuin verloren en zelfs een faillissement moesten aanvragen. Andere slimme investeerders hebben een fortuin kunnen verdienen aan de koersval van de Bitcoin. Dit zijn echter wel investeerders en speculanten die aan aanzienlijk grote kennis hebben van de markt voor cryptovaluta. Zij hebben echter wel jaren gedaan om dit niveau te bereiken en hebben in de begintijd aanzienlijke verliezen geleden. Daarnaast hebben cybercriminelen ook hun invloed doen gelden. Hoewel de blockchain een redelijke veiligheid biedt, zijn er nog steeds cybercriminelen die hun slag kunnen slaan door de naïviteit van eigenaren van cryptovaluta.

Basisregels in cryptotrading

Voor het investeren en handelen in cryptovaluta gelden wat ons betreft een paar regels die uitermate belangrijk zijn. De eerste regel hebben we al uitvoerig besproken in de paragraaf ‘Diversifiëren’. Zorg voor een gezonde spreiding van jouw beleggingen over minimaal vijf verschillende cryptomunten. Koersschommelingen komen zeer vaak voor en zorgen voor een bepaalde emotie onder de investeerders en speculanten. Zorg ervoor dat je beslist niet in paniek raakt en daardoor jouw cryptovaluta met verlies van de hand doet. Een dip in de koers komt nu eenmaal voor en zijn eigenlijk ook wel gezond voor de ontwikkeling van de betreffende cryptomunt. Een derde regel die wat ons betreft belangrijk is voor het maken van rendement is het investeren op termijn.

Wij verwachten dat cryptomunten over het algemeen op termijn alleen maar aan waarde winnen. Handelen op kort termijn kan snel een kleine winst opleveren, maar die winst kun je dan gemakkelijk weer verliezen omdat je in een andere cryptomunt moest investeren. De vierde regel die belangrijk is, heeft betrekking op het handelen in cryptomunten zelf. Besef dat de handel in cryptomunten geen verplichting is, maar een kans. Wees geduldig en wacht totdat de juiste mogelijkheid zich voordoet en sla dan je slag. Een andere regel die in de praktijk veel rendement kan opleveren is de waarde-volume verhouding van cryptomunten. Onze tip: zodra een munt verdubbelt in waarde kun je de helft van deze cryptomunten verkopen. De andere helft houdt je gewoon in jouw wallet als lange termijn belegging. Als je je aan deze regels houdt zal je waarschijnlijk een goed rendement op jouw investeringen maken. Maar wees altijd bewust dat het handelen in cryptovaluta risico’s met zich mee brengt.

Dit artikel is niet bedoeld als individueel advies voor het doen van beleggingen. Cryptomunten zijn zeer volatiele beleggingsproducten, waarbij u de kans loopt uw inleg volledig te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.