Met onze smartphones hebben we tegenwoordig een minicomputer in onze broekzak. Ook worden tablets graag en veel gebruikt, zowel thuis als op kantoor. Toch snapt iedereen dat wanneer je een rapport moet tikken of een presentatie moet voorbereiden, dat makkelijker en beter gaat op een
laptop.

Een laptop moet compact genoeg zijn om eenvoudig mee te kunnen nemen, maar krachtig genoeg om er veeleisende applicaties op te draaien. Een zakelijke laptop is tegenwoordig onmisbaar, maar hoe kies je nou de juiste voor jouw bedrijf? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Kies je besturingssysteem

“Zakelijke laptops worden bij ons voorzien van Windows 10 Pro, omdat die ingebouwde extra veiligheid biedt en mogelijkheden om aan te melden op een bedrijfsdomein”, zegt Remco van der Kooij, accountmanager B2B bij MediaMarkt. “Een machine die is voorzien van het Apple MacOS biedt dezelfde mogelijkheden.” Vaak hangt de keuze van het platform samen met welke andere systemen al in gebruik zijn binnen je organisatie.

2. Vergelijk de technische specificaties

Dit is vaak het lastigste onderdeel wanneer je een nieuwe zakelijke laptop wilt kopen. Gelukkig zijn er experts die je graag uitleggen wat jij nodig hebt voor jouw werk. Vier specificaties zijn eigenlijk het belangrijkste: de processor, het werkgeheugen, opslag en de batterij.

CPU en geheugen

“Bedenk goed waarvoor de laptop gebruikt gaat worden”, adviseert Van der Kooij. “Ga je vooral documenten en spreadsheets bewerken, dan kan een laptop met een i3-processor in combinatie met 4GB aan werkgeheugen al voldoende zijn. Wordt de laptop intensiever gebruikt en staan er vaak
meerdere programma’s open, dan is het verstandiger om te kiezen voor een laptop met een i5-processor met 8GB werkgeheugen. Is de laptop bedoeld voor foto- en videobewerking of 3D-tekeningen, dan is een i7-processor in combinatie met 16GB werkgeheugen aan te raden.”

Opslag

Een andere belangrijke factor bij het vergelijken van zakelijke laptops is de opslag, waarbij je keuze hebt uit een harde schijf of een zogenoemde solid state drive. Die laatste is eigenlijk een digitale harde schijf waar geen bewegende onderdelen in zitten. Dat maakt je laptop iets minder kwetsbaar.

Het andere grote voordeel is dat een SSD veel sneller opstart dan een reguliere harde schijf. De ThinkPad X1 Extreme Gen 3 beschikt bijvoorbeeld over een uitgebreide 512GB SSD en is zo uitermate geschikt voor het maken en gebruiken van multimedia.

Batterijduur

Voor een laptop is het natuurlijk van belang dat de batterij een beetje lang meegaat, want wanneer je steeds bij een stopcontact moet gaan zitten, is de meerwaarde van een mobiel device al gauw zoek. Laptopfabrikanten gebruiken helaas niet altijd dezelfde manier om de batterijduur van hun
apparatuur te meten. De experts van MediaMarkt Zakelijk kunnen je vertellen hoe de batterij van verschillende laptops zich ten opzichte van elkaar verhouden.

Natuurlijk hangt de levensduur van de batterij ook af van wat je ermee doet, maar met een goed toestel hoef je je nooit zorgen te maken. De Lenovo X1 Yoga van de vijfde generatie heeft bijvoorbeeld een krachtige batterij. En als je toch stroom nodig hebt, dan laadt de batterij dankzij Rapid Charge in slechts één uur op tot 80%.

3. Bepaal het budget

Voor vrijwel ieder budget is een laptop verkrijgbaar, maar logischerwijs bieden wat hoger geprijsde laptops vaak betere prestaties en extra features ten opzichte van de minder dure exemplaren. Toch wil dat niet direct zeggen dat een dure laptop ook de beste keuze is. Waarom zou je immers een vrachtwagen kopen wanneer je slechts één pakketje moet vervoeren? Kies dus een laptop die binnen je budget past, maar die ook is afgestemd op het gebruik van je medewerkers.

Voor professionals en MKB-medewerkers is de Lenovo ThinkBook L13 bijvoorbeeld een uitstekende optie. Deze laptop is een stuk goedkoper dan de duurste modellen op de markt, maar zit wel vol slimme functies die de productiviteit verhogen en is dankzij een lange batterijduur ook heel geschikt voor wie vaak op de baan is.

4. Welk formaat en welke uitvoering wil je?

Wanneer je veel onderweg bent met je laptop, dan is de keuze voor een groot formaat niet zo voor de hand liggend. Hoe groter het apparaat, hoe zwaarder die immers wordt. Maar werk je veelal thuis of op kantoor, dan is het juist wel prettig om een wat groter scherm op je laptop te hebben. Kijk ook hier weer naar hoe en wanneer je de laptop gaat gebruiken. Dit bepaalt voor een belangrijk deel de keuze die je maakt.

Daarnaast kun je kiezen voor bijvoorbeeld een hybride laptop, dat betekent dat het apparaat ook kan worden omgetoverd tot tablet. Is dat iets dat handig is voor jouw werk? Bedenk ook of je graag een touchscreen wilt, of je een robuuste uitvoering nodig hebt voor jouw werk of dat bijvoorbeeld een comfortabel toetsenbord voor jou onmisbaar is.

“Voor onderweg is een kleiner formaat met eventueel een touchscreen praktisch”, zegt Van der Kooij. “Bij een vaste werkplek kun je een groter formaat kiezen, want een groter scherm is fijner om op te werken en bovendien overzichtelijker bij multitasking. Op iedere laptop kan ook een extra monitor worden aangesloten en eventueel een externe muis en/of toetsenbord.”

Kies je merk

Inmiddels heb je, als het goed is, een shortlist met laptops die geschikt zijn voor jouw werk. Sommige gebruikers hebben een voorkeur voor een specifiek merk, soms omdat ze daar al jaren mee werken, maar vaak omdat deze merken zich bewezen hebben in de markt. Zo is de Lenovo ThinkPad al jaren een van de meest populaire zakelijke laptops. Het apparaat biedt namelijk flink veel geheugen en een fijne, lange batterijduur. Bovendien is hij geschikt om zowel op kantoor mee te werken als om mee te nemen onderweg.

Van der Kooij adviseert om niet te krappe keuzes te maken. “Het is heel vervelend wanneer je iets aanschaft dat eigenlijk net niet voldoet aan de eisen van de programma’s die gebruikt worden. Bedenk bovendien ook welke randapparatuur nodig is en de dekking van de wifi en softwarelicenties, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office.” Het is bovendien belangrijk om te weten wie de laptop(s) gaat installeren. Doet de ICT-afdeling dat of moet dit worden uitbesteed?

Bij al deze vragen en afwegingen staat MediaMarkt Zakelijk voor je klaar. Als zakelijke klant profiteer je bij MediaMarkt namelijk van veel extra services, zoals een persoonlijke accountmanager voor jouw bedrijf. Deze accountmanager denkt mee met jouw wensen en eisen en kan een offerte op maat maken. Daarbij kun je niet alleen kiezen uit producten uit het reguliere assortiment, maar ook uit verschillende zakelijke producten en diensten die MediaMarkt Zakelijk speciaal voor het MKB en de grootzakelijke markt biedt.