Misschien heb je er al eens over gehoord; kunstmatige intelligentie. Deze ontwikkelingen zijn een aantal jaar bezig en hebben zowel voor- als tegenstanders. Dat komt doordat deze geautomatiseerde intelligentie op termijn een bedreiging kan vormen doordat het zichzelf gaat ontwikkelen. Maar welke toekomst heeft KI voor de wereld en wat zijn de voornaamste ontwikkelingen in de markt?

Expertises bundelen

De techniek achter kunstmatige intelligentie is zeer complex en veel bedrijven hebben intern onvoldoende kennis om zelfstandig aan de slag te gaan met deze niet te stoppen ontwikkeling. Daarom zijn er steeds meer bedrijven die krachten bundelen en hiermee de gewenste ontwikkeling doormaken.

Zo gaat Amazon een samenwerking aan met het Max Planck Instituut. Deze van origine Duitse onderneming heeft meer slagkracht nodig om de kunstmatige intelligentie tot in de puntjes te ontwikkelen.

Gaming industrie

Een markt die heel veel gaat merken van de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie is de gaming industrie. Er zijn veel ontwikkelingen gaande in deze markt en daarom zal in de toekomst de gaming industrie en KI hand in hand gaan.

Een mooi voorbeeld uit de gaming industrie is de strijd van de Go game. Dit is een eeuwenoud Chinees spel dat voorheen niet gewonnen kon worden door een computer. Een computer op basis van kunstmatige intelligentie, ontworpen door het Deepmind team van Google, heeft het voor elkaar gekregen om een zelflerend systeem te bouwen. Voorheen was het probleem dat de spelcomputer menselijke handelingen bestudeerde en hierna het spel ging spelen. Nu is het echter zo dat AlphaGo niet meer wordt gestuurd door menselijke kennis, maar het spel willekeurig gaat spelen en uiteindelijk de 18-voudig wereldkampioen heeft verslagen.

Geeft ook dreiging

Naast de positieve kanten heeft deze wereld ook een lastige zijde. Bij een hierboven genoemd bordspel is het natuurlijk redelijk eenvoudig om alle zetten in een systeem te bouwen en aan de hand van de tegenpartij zetten te bedenken. Hierbij zijn er duidelijk kaders en regels wat zorgt voor eenvoud. Wanneer er zeer complexe handelingen verricht moeten worden waarbij er heel goed rekening gehouden dient te worden met alle externe factoren kan het lastig zijn voor een zelf ontwikkeld systeem om hiermee om te gaan.

Kunstmatige intelligentie is een systeem dat zichzelf blijft ontwikkelen en op termijn gestuurd wordt door het verleden. Aan de hand van eerdere beslissingen en uitgangspunten wordt bepaald welke zaken er gedaan worden. Op termijn kan het natuurlijk zo zijn dat de netwerken onvoorspelbaar wordt en daarom is het goed om regulering in de markt te krijgen. Het zorgen voor standaarden en autoritaire organen kan het gevaar indammen.