Ze is een van de invloedrijkste vrouwen ter wereld en ze weet hoe je grote problemen aanpakt.

Melinda Gates runt de Bill and Melinda Gates Foundation. Dat is goede doelen-organisatie die ze opzette met haar echtgenoot Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft. Ze investeert miljarden in het bestrijden van ziektes en armoede over de hele wereld.

Gates sprak onlangs met Alyson Shontell, hoofdredacteur van Business Insider in de Verenigde Staten over haar nieuwe boek: The Moment of Lift. In dat boek zet ze uiteen hoe de wereld kan veranderen als vrouwen de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn en steun krijgen.

Het oplossen van problemen als armoede en sekse-ongelijkheid vergt dat je heel goed nadenkt over je strategieën, denkt Gates. Je kan niet als miljardair even geld doneren en de agenda bepalen, zeggen wat andere mensen moeten doen. De echte oplossingen zijn niet altijd intuïtief.

Dus hoe zorg je dat grote problemen echt worden aangepakt? Melinda Gates gaf daarop het volgende antwoord:

"Mezelf omringen met experts en dan het veld ingaan. Vervolgens moet je ter plekke echt horen van mensen wat ze willen en hoe mogelijke interventies hun leven wel of niet zullen veranderen. Alleen door de nieuwste inzichten uit de wetenschap te gebruiken, de grootste innovaties mee te nemen én door het leven van mensen te begrijpen, kun je uiteindelijk verandering creëren."

Als voorbeeld noemde Gates een poging om hiv te bestrijden in een zeer arm gebied. Ze dacht dat de oplossing was om prostituees meer condooms te geven. Maar de sekswerkers die condooms aan klanten probeerden op te dringen, werden aangevallen door diezelfde mannen. Die waren er niet van gediend dat ze condoomgebruik voorstelden.

Het team van Gates werkte met de vrouwen samen om het probleem van geweld op te lossen. Ze creëerden een waarschuwingssysteem dat vrouwen konden gebruiken bij gevaar. Een  team uit de buurt kwam dan aanrennen om een man die dreigde of gewelddadig was, af te schrikken. Dit had effect en uiteindelijk daalde het aantal hiv-gevallen.

Luisteren naar wat het echte probleem is

Een reis naar Malawi zal Gates ook niet snel vergeten. Daar liepen vrouwen 15 tot 25 kilometer door de verzengende hitte naar een punt waar kinderen gevaccineerd konden worden. Gates vroeg een moeder of ze haar kinderen ging laten inenten. Maar de vrouw vertelde dat ze eigenlijk een anticonceptie-injectie ging halen.

Moeders uit die streek bleken meer gefrustreerd over gebrekkige toegang tot anticonceptie dan over beperkte beschikbaarheid van vaccinatiegeneesmiddelen, hoorde Gates in gesprekken. Niet alleen stierven er veel vrouwen tijdens de bevalling, de moeders die hadden ook weinig middelen om voor meerdere kinderen te zorgen.

De gesprekken inspireerden Gates om veel te investeren in gezinsplanning. Misschien was dat niet gebeurd, als ze zich niet had ingeleefd in de samenleving die ze probeerde te helpen.

De Bill and Melinda Gates Foundation heeft zich inmiddels tot doel gesteld om tegen 2020 hoogwaardige anticonceptiediensten te bieden aan 120 miljoen vrouwen en meisjes in de armste landen.

Kijk hier naar een deel van het interview:

LEES OOK: Deze truc gebruikt Apple-topman Tim Cook om zijn werknemers scherp te houden