Goldman Sachs, de machtigste en meest omstreden zakenbank ter wereld, heeft stilletjes een sterke positie opgebouwd in de startup-scene van techwalhalla Silicon Valley. Taxi-app Uber, prikbordsite Pinterest, opslagdienst Dropbox: overal zit Goldman aan tafel.

Lloyd Blankfein, de baas van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, baarde in de hoogtijdagen van de mondiale kredietcrisis veel opzien met zijn uitspraak tegenover de Times of London dat hij “gewoon een bankier is die Gods werk doet”.

Voor degenen die (zaken)bankiers zien als de belangrijkste veroorzakers van de financiële crisis, staat Goldman Sachs symbool voor het ultieme kwaad. Maar in de zakenwereld roept Goldman ook bewondering (en afgunst) op, omdat de Goldman-bankiers met hun ongeëvenaarde netwerk altijd daar zitten waar goed geld te verdienen valt. Linksom of rechtsom.

Dat laatste blijkt ook weer uit een reportage van BloombergBusiness, getiteld ‘Goldman in Ventureland‘. Katrina Brooker laat daarin zien hoe Goldman meesurft op de techhype van het moment: succesvolle internetbedrijfjes in de deeleconomie en sociale-internetfora. Denk daarbij aan bedrijven als de omstreden, maar razendsnel groeiende taxi-app Uber en prikbordsite Pinterest.

Goldman Sachs grote durfinvesteerder in techbedrijfjes

Sinds 2009 heeft Goldman al 132 keer meegedaan als vroege investeerder in techbedrijfjes, met 33 participaties in 2014 en al 22 dit jaar. Daarmee kan de zakenbank prima wedijveren met grote namen in Silicon Valley zoals het Founders Fund van investeerder Peter Thiel en durfinvesteerder Andreessen Horowitz.

Uit gegevens van onderzoeksbureau CB Insights blijkt dat Goldman betrokken is bij 15 zogenoemde 'unicorns':  succesvolle starters waarvan de (informele) marktwaarde is gestegen tot meer dan één miljard dollar. (Lees dit artikel op Z24 van Herwin Thole voor een uitleg over het investeerdersjargon rond 'eenhoorns', 'draken' en 'centauren').

Gokken op superrendement

Uiteraard zitten er ook grote risico's aan investeringen in jonge techbedrijfjes, maar als je een paar keer goed gokt, is de potentiële winst buitengewoon.

Neem het extreme geval van taxi-app Uber. Goldman participeerde in december 2011 in een investeringsronde met andere durfinvesteerders, waarbij in totaal 37,5 miljoen dollar in het bedrijfje werd gepompt. De geschatte marktwaarde van Uber was op dat moment 330 miljoen dollar. Inmiddels dichten investeerders Uber een waarde van zo'n 50 miljard dollar toe. Goldmans investering uit 2011 zou daarmee al 150 keer zoveel waard zijn.

Een fors deel van de waardegroei van Uber heeft dus al plaatsgevonden terwijl het bedrijf buiten de beurs om opereert. Vroege investeerders met diepe zakken kunnen daarvan profiteren op een manier die niet is weggelegd beleggers die een gokje zouden willen wagen bij een eventuele beursgang van Uber.

Waar Goldman zelf als begeleider van bedrijven die naar de beurs willen één van de belangrijkste spelers ter wereld is, richt de bank zich met techbedrijven dus ook nadrukkelijk op het voorstadium.

Technologische disruptie in de financiële wereld

Het najagen van hoge rendementen is niet de enige en mogelijk zelfs niet de belangrijkste reden voor de intense belangstelling die Goldman toont voor wat er in Silicon Valley gebeurt. Goldman heeft in totaal voor liefst 860 miljard dollar aan beleggingen op de balans staan. Een superwinst op een investering in een succesvolle starter is mooi, maar heeft beperkte invloed op het totale rendement van de zakenbank, signaleert analist Jeffery Harte tegenover Bloomberg.

Belangrijker is dat Goldman Sachs dicht bij het vuur wil zitten in een financiële wereld die steeds meer draait om digitale processen. "Wij zijn een technologiebedrijf", stelde topman Blankfein afgelopen mei expliciet in een podcast op de eigen website. "Als je daar (in Silicon Valley, red.) relevant en invloedrijk wil zijn, moet je er veel tijd spenderen en dat doen we."

Volgens Blankfein zijn er binnen Goldman zelf meer dan 9.000 technologiemedewerkers. En dat zijn niet alleen de bedenkers van slimme strategieën voor bijvoorbeeld computergestuurde beurshandel.

De ontwikkeling van alternatieve betaal- en kredietfora heeft bijvoorbeeld de expliciete aandacht van de bank. "De disruptie die technologie veroorzaakt in onze industrie is diepgaand. We moeten zorgen dat we niet achterblijven", zegt hoofd technologie Don Duet hierover tegen Bloomberg. Meedoen met hippe startups is voor Goldman dus een kwestie van welbegrepen eigenbelang.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl