Uw jongere generatie medewerkers wil graag eigen baas zijn. ‘Millennials’ hebben helder voor ogen hoe ze waardevol aan het werk willen zijn en blijven. En nemen steeds meer zelf de regie over hun ontwikkeling. Herkenbaar?

Duurzame inzetbaarheid is allang niet meer alleen een verantwoordelijkheid van u als werkgever. Ook uw medewerker is verantwoordelijk. Hij zorgt er zelf voor dat hij zo lang mogelijk inzetbaar blijft. Millennials zijn daar al volop mee bezig. Dat vergt van u een andere manier van leiding geven.

Leidinggevenden worden verbinders

Hoogleraar personeelswetenschappen Rob Vinke weet wat het betekent voor de sociale en strategische kant van ondernemingen. ‘De rol van leidinggevenden wordt steeds meer dienend en verbindend. Wees meer facilitator en enthousiasmerend. Dan bent u net zo waardevol als wanneer u  zegt: “Doe maar wat ik wil”. Want ook medewerkers die eigen baas willen zijn, hebben netwerken en faciliteiten nodig.’

Sturen op performance

Het oude hiërarchische model past hier al lang niet meer bij. Medewerkers moeten de ruimte krijgen hun talenten te ontwikkelen. In plaats van sturen op aanwezigheid, kunt u dan ook beter sturen op performance. Houd daarbij wel altijd verbinding met de organisatie en met de doelen die gesteld zijn.

Aan de slag

Hoe u om moet gaan met autonome medewerkers? Dat leest u in de whitepaper ‘De regierol verandert’. Download hem hier en ga direct aan de slag met de praktische tips.