Katie Siegel ging niet op TikTok met de gedachte dat ze een contract voor een boek zou krijgen.

Het schrijven van fictie was al haar leven lang een droom voor Siegel, en als fervent TikTok-gebruiker was ze bekend met de kracht van #BookTok — de hashtag en gemeenschap gewijd aan lezen op het platform, die begin augustus meer dan 160 miljard keer was bekeken. TikTok wordt geprezen voor het helpen aandrijven van de hoogste boekverkopen in twintig jaar in de VS, het opnieuw aanwakkeren van de liefde voor lezen bij jongere generaties en het smeden van een reeks bestsellers.

Maar de 26-jarige Siegel had meer dan een half miljoen TikTok-volgers verzameld met komische sketches en andere soorten inhoud zoals webseries, en daar hield ze jarenlang aan vast.

“Ik was niet actief bezig met publiceren omdat ik succes had met het maken van video’s en het hosten op internet”, zegt Siegel tegen Insider. “Ik had die onmiddellijke voldoening. Ik vond het leuk om heel korte tijd aan iets te kunnen werken en het te publiceren.”

De enige online aanwijzing over haar schrijfambities was een regel in de bio op haar website: "Ik wil ook heel graag ooit een boek (of boeken) schrijven!"

Die regel op haar website bleek cruciaal te zijn voor Shannon Plackis, nu Siegels redacteur bij de onafhankelijke uitgeverij Kensington Books.

In mei 2021 wilde Siegel de interesse van haar publiek peilen in een nieuwe webserie over Charlotte Illes, een voormalige kind-rechercheur die als volwassene onverwachts een mysterie moet oplossen. Ze publiceerde een pilot-aflevering van een minuut die viraal ging (de video is nu meer dan 600.000 keer bekeken).

Plackis was die dag een van de kijkers.

"Toen het op mijn feed verscheen, dacht ik: 'Dit zou een geweldige mysteriereeks zijn'," aldus Plackis. "Er is in de uitgeverswereld altijd veel te doen over welke nieuwe, coole verhalen jongere mysterielezers kunnen aanspreken. Ik had het gevoel dat dit aan alle voorwaarden voldeed."

Plackis wist niet of de maker van de video interesse zou hebben om haar verhaal in boekvorm te vertellen. Maar toen ze op haar website keek, zag ze de zin over Siegels schrijfambities en nam ze contact op. De twee besloten samen te werken aan een voorstel, en een paar maanden later had Siegel een contract van zes cijfers voor twee boeken bij Kensington Books.

Volgens Vida Engstrand, hoofd communicatie bij Kensington, zijn er geen vaste maatstaven bij het berekenen van de vooruitbetaling van debuutromans. Maar Siegels aanhang op TikTok en de interesse van het publiek in de video die viraal ging waren zeker overwegingen bij het opstellen van haar contract, evenals het BookTok fenomeen in het algemeen.

Siegels eerste roman, "Charlotte Illes Is Geen Detective", werd in juni gepubliceerd. Het boek is door The New York Times omschreven als een "gewaagd debuut". Siegel maakte uiteindelijk zelfs de webserie die ze oorspronkelijk voor ogen had, als een "alternatief heelal" voor haar hoofdpersoon, zegt ze.

BookTok heeft invloed, maar succes kan niet worden afgedwongen

BookTok gaat als een wervelwind door de uitgerverijwereld; velen in de branche, van onafhankelijke boekverkopers tot de topman van boekverkoper Barnes and Noble, zien de kracht ervan in. Maar succes op het platform kan niet worden afgedwongen. Zowel gebruikers en uitgevers zijn afhankelijk van het krachtige algoritme van het platform.

"Het lijkt alsof je meedoet aan de loterij", zei schrijfster en schrijfcoach Michelle Schusterman in mei tegen Insider.

Siegel was de eerste en tot nu toe enige auteur die Plackis op TikTok heeft gevonden. Dat was een gelukkig toeval - Plackis gebruikt het platform niet actief om auteurs te ontdekken. Toch kan een virale video en een publiek dat al betrokken is bij een verhaal een voorspeller van succes zijn — al is het geen garantie.

"De wetenschap dat er mensen zijn die al staan te springen om dit verhaal, is altijd een bonus een pluspunt", zegt Plackis. "Maar het moet ook een goed verhaal zijn. Dat was natuurlijk nog steeds het belangrijkste."

Auteurs hebben ook gesproken over de druk om TikTok te gebruiken als promotiemiddel en om "auteur-ondernemers" te worden die hun eigen marketing doen. Siegel heeft zelf verschillende soorten inhoud geprobeerd om haar romante promoten, zowel voor als na publicatie, maar zegt dat ze probeert realistische verwachtingen te hebben.

"Ik ben gewend geraakt aan de frustratie", aldus Siegel. "Ik heb een heel groot publiek op TikTok en meestal worden mijn video's niet aan de meerderheid van hen getoond. Ik denk dat auteurs en creatieven onder druk staan om die ene video te posten die een miljoen views krijgt en hun leven verandert. Maar zoals mijn ervaring aantoont, is er eigenlijk maar één persoon nodig om je werk en je ideeën te zien, je potentieel te beseffen en je een kans te geven."

LEES OOK: Ik heb afgelopen jaar ruim €1 miljoen verdiend door zelf boeken via de Kindle van Amazon te publiceren – zo werkt mijn verdienmodel