De bosbranden op de flanken van de vulkaan Vesuvius bij Napels zijn aangestoken door ‘criminele bendes’, stelt maffia-expert Roberto Saviano.

Volgens Savanio zijn ze aangestoken om illegaal afval te verbranden of om bouwprojecten te blokkeren. De maffia verdient veel geld met de illegale afvalstort.

De Camorra, zoals de maffia in het gebied heet, stort tegen betaling giftig afval van farmaceuten en fabrieken op illegale afvalplaatsen op de Vesuvius. De laatste jaren zijn al meer dan 400 bedrijven onderzocht voor het verkopen van hun gevaarlijke afvalproducten aan de maffia.

Als de vuildumps te vol worden dan verbranden de criminele bendes het afval. Met de droogte van de afgelopen maanden slaat het vuur dan snel over.

Bij het bestrijden van de branden zijn honderden brandweermannen ingezet en die krijgen steun van het leger. Ook politie en justitie gaan uit van brandstichting. Milieuminister Gian Luca Galletti vindt dat de brandstichters “minimaal 20 jaar de gevangenis in moeten.”

Ook verderop in het zuiden van Italië woeden branden die waarschijnlijk zijn aangestoken door de maffia. Volgens een wet mag er op een stuk grond waar brand heeft gewoed vijftien jaar niet gebouwd worden.

De maffia gebruikt brandstichting dan als chantagemiddel. Als zij niet kunnen profiteren van een project gaat de fik erin en kan de landeigenaar de eerstkomende vijftien jaar niks ondernemen op die grond.

Lees ook op Business Insider


Vanuit Napels zijn de branden op de Vesuvius goed te zien

 

De branden op de flanken van de vulkaan braken op 5 juli uit en de brandweer heeft er de handen vol aan.

Daarom is inmiddels ook het leger ingezet.

Het vuur heeft al meerdere hectares aan bos verwoest. Honderden mensen zijn geëvacueerd.

Deze kinderen trekken zich tijdens het mooie zomerweer weinig aan van de branden die verderop woeden.

Ook bij de stad Messina op Sicilië in het uiterste zuiden van Italië zijn bosbranden. Ook die zijn waarschijnlijk aangestoken door de maffia.