De mate van digitalisering in Nederland is hoog. De Nederlandse technologiesector loopt binnen de EU voorop en Nederland is goed op weg de EU-doelstellingen voor 2030 te behalen. Het realiseren van deze doelstellingen levert de komende jaren meer dan 179 miljard euro aan economische waarde op, vergelijkbaar met 23% van het bbp van Nederland. Dat blijkt uit een recent rapport over de staat van digitalisering in Nederland van onderzoeksbureau Public First in opdracht van Amazon Web Services (AWS). 

Maar volgens Angelina Best van Kampen, Head of Commercial Nordics, Baltics & Benelux bij AWS kan het nog beter. Vooral Nederlandse mkb’s profiteren volgens het rapport nog te weinig van de voordelen van digitalisering, en met name clouddiensten. “Als mkb’s in Nederland 10 procent meer gebruik zouden maken van clouddiensten, dan levert dit de Nederlandse economie al 4.2 miljard euro extra op,” aldus Best van Kampen. 

Amazon Web Services is wereldwijd marktleider in clouddiensten. Streamingdiensten zoals Prime Video en Netflix, multinationals als Unilever en autofabrikant BMW maken gebruik van de datacenters van AWS voor opslag- en servercapaciteit. Maar waar liggen de kansen voor het mkb? Business Insider NL gaat hierover in gesprek met Best van Kampen.

Waar liggen de voordelen van de cloud precies voor het mkb?

“Dan moet je vooral denken aan kostenbesparingen met betrekking tot het uitbesteden van servercapaciteit. Als klein bedrijf is het runnen van je eigen dataservers erg duur en leidt vaak tot ondercapaciteit, bijvoorbeeld in de avonduren. Met onze cloudservices kun je tot op de minuut instellen hoeveel je precies nodig hebt en wanneer. Dit is dus veel efficienter. Bovendien profiteren kleine bedrijven ook van onze schaalvoordelen door onze ervaring met Amazon en andere bedrijven op grote schaal.

Voor startups in Big Data en kunstmatige intelligentie vormt de cloud ook de grondslag voor innovatie. De vraagstukken zijn hier al complex genoeg, zonder dat je ook nog je eigen datacenters moet beheren. AWS is hiermee dan ook een versneller en katalysator voor de Europese doelen voor meer gebruik van Big Data en kunstmatige intelligentie bij bedrijven.

Security en privacy zijn ook voordelen van de AWS cloud, aangezien wij dit ten alle tijde voorop stellen. Alle data blijft in handen van onze klanten, en deze data beveiligen wij met de meest geavanceerde technologie die we zelf ook bij Amazon toepassen en geven we de klant ook de mogelijkheid hun data te versleutelen.”

Het rapport gaf ook aan dat 92% van de respondenten duurzaamheid belangrijk vindt, hoe speelt AWS hierop in?

“Als je overstapt op de clouddiensten van AWS en migreert van je eigen dataservers naar onze datacenters, dan levert dit door onze schaalvoordelen een energiebesparing op van gemiddeld zo’n 80 procent op

Bij AWS vinden we het ook belangrijk om deze besparingen voor de klant meetbaar te maken. We denken met de klant mee over hun architectuur aan de hand de Sustainability Pillar van onze Well-Architected Framework en in de klantomgeving van AWS zijn er altijd tips te zien over hoe je nog meer energie kunt besparen met onze diensten. ”

Waarom maken mkb’s dan toch nog te weinig gebruik van de cloud?

“Dat ligt aan een paar dingen. Bijvoorbeeld als zzp’er wordt er erg veel van je verwacht. Je bent ceo, accountant, hr directeur, noem maar op. Dan zie je snel door de bomen het bos niet meer en is het begrijpelijk dat je je bezighoudt met je core business en niet met hoe de cloud jouw bedrijf vooruit kan helpen. 

Maar ook bij grotere bedrijven zien we andere prioriteiten dan de cloud adopteren en dat men niet weet waar ze moeten beginnen. AWS maakt het makkelijker voor mkb’s via onze onboarding programma’s voor mkb’s en we nodigen bedrijven ook uit naar onze cloudhub Cupola XS in Haarlem om samen te brainstormen over wat de cloud voor hun bedrijf kan betekenen.

Door corona moest de hele wereld op slot. Wat voor effect had dit op de vraag naar jullie cloudservices?

“We zagen zowel een toename als een afname, afhankelijk van de sector. In transport en horeca zagen we door de langdurige lockdowns een periode minder vraag. Anderzijds moest iedereen thuiswerken, dus zagen we daardoor bij veel bedrijven de vraag naar meer cloudcapaciteit om samenwerken op afstand te faciliteren. 

We focusen altijd op wat de klant nodig heeft en passen ons daarop aan. We denken graag mee met de klant en geven altijd de optie tot op- en afschaling, tot op de minuut. We berekenen de kostenbesparingen dan ook door in verlaagde prijzen voor de klant.”

Heb je een leuk voorbeeld van een klein bedrijf die recent de cloud omarmde?

“Ja, het boerenbedrijf Appeltje-Eitje. Die levert via een FEBO-muur in stedencentra direct producten van hun boerderij aan de consument. Het is een volledig geautomatiseerd systeem, houdt precies de voorraden bij, welke producten het beste lopen en geeft errormeldingen aan. 

Dit allemaal zodat de boeren van Appeltje-Eitje kunnen focusen op waar ze goed in zijn: boeren. Bij AWS hebben we samen met hun technische partner hen geholpen met het opzetten en inrichten van dit systeem van A tot Z.”

Het rapport gaf aan dat Nederland het eigenlijk best goed doet op EU-niveau. Waarom dan toch beter?

Het zit in ons DNA als Nederland om voorop te lopen. Nederland is door ons innovatievermogen een krachtige economie. Als klein land moeten we onze koppositie willen behouden en AWS speelt daar graag een centrale rol in.

Het rapport ‘Unlocking Europe’s Digital Potential’ is hier in zijn geheel te lezen.