Duizenden mensen kamperen in een kamp bij Calais om de oversteek te wagen naar het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen is het migrantenkamp een micro-economie opgesprongen.

Even naar de Afghaan om een pakje sigaretten te halen. Het leven gaat altijd door, en dat geldt ook voor de 2500 vluchtelingen in Calais. In de “Jungle”, zoals ze hun kamp noemen, zijn inmiddels winkeltjes, restaurants, bars, een school, een kerk en zelfs een nachtclub te vinden, schrijft Bloomberg.

Eén speaker in de disco

Vooral Afghanen beginnen in deze moeilijke omstandigheden een winkeltje. Hun sigaretten vinden gretig aftrek, maar er zijn ook belkaarten en chocoladerepen verkrijgbaar. Eritreeërs hebben barretjes en restaurants geopend.

De locaties zijn uiteraard geïmproviseerd. Als bouwmateriaal zijn stukken hout, zeildoek en vloerbedekking aanwezig. De nachtclub is opgetrokken uit blauw plastic en hout. Er is één luidspreker, een discolamp, waterpijpen, en je kunt er ook wat te eten bestellen.

Het is een zweem van normaliteit voor mensen die vaak duizenden euro’s hebben uitgegeven om te ontkomen aan oorlog en vervolging. “Dit zijn slimme mensen”, zegt Maya Konforti, die bij een hulpverleningsorganisatie werkt. “Veel behoren tot de midden- of hogere klasse, hebben een opleiding en hadden banen.”

Zwart werk makkelijk te vinden

Oorlog in landen als Syrië, Afghanistan, Eritrea en Libië heeft een vluchtenlingenstroom op gang gebracht. Bij vele illegale migranten staat Groot-Brittannië goed bekend: je zou er makkelijk sociale hulp krijgen, er zou meer huisvesting en beter onderwijs zijn, en het zou makkelijker zijn om een baan te krijgen in de zwarte economie dan in Frankrijk. Of dat ook echt zo is, wordt trouwens niet duidelijk uit onderzoeken. In de top vijf herkomstlanden van mensen die asiel aanvragen in het Verenigd Koninkrijk staan Eritrea, Pakistan, Syrië, Iran en Soedan.

Sommige vluchtelingen proberen zich te verstoppen aan boord van vrachtwagens, die in Calais de veerboot naar Engeland nemen. Tijdens recente stakingen probeerden bestormden migranten openlijk wachtende trucks. Ook zouden migranten proberen zich te verstoppen in privéauto's.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl