Hipsters willen graag uniek zijn en worden dan ook vaak boos als ze wordt verteld dat alle hipsters op elkaar lijken. Maar de verongelijkte reactie van een hipster op een wetenschappelijk artikel over de gelijkenissen tussen hipsters bewijst die stelling juist.

Het wetenschappelijk tijdschrift MIT Technology Review schreef onlangs in een artikel dat hipsters graag het statement maken dat ze zich afzetten tegen de mainstreamcultuur, maar dat uit een wiskundig model toch echt blijkt dat ze allemaal behoorlijk op elkaar lijken.

Het hipstereffect bestaat er volgens het artikel uit dat “je denkt andere kleren te dragen en te experimenteren met aan andere haarstijl, maar miljoenen anderen dezelfde keuzes blijken te maken”.

Daarop kreeg hoofdredacteur Gideon Lichfield een boze reactie van een hipster die het verhaal helemaal niet kon waarderen en het “slecht geschreven en beledigende pulp” noemde, maar vooral woedend was dat er een foto van hem bij was gebruikt zonder zijn toestemming. En over het feit dat hij zichzelf helemaal niet beschouwt als hipster, maar wel zo werd neergezet.

Maar nu blijkt de stockfoto van Getty Images ter illustratie van het verhaal helemaal niet van de zo boos reagerende hipster te zijn, maar van een heel andere hipster die zich ongetwijfeld net zo uniek voelt. Daarmee kwam hij met een veel sterker bewijs voor de stelling dat alle hipsters op elkaar lijken, dan het 34 pagina’s tellende wetenschappelijke artikel waar hij zo woedend over was.