Terwijl je ligt te wachten, haalt de tandarts even een nieuwe kroon uit de 3D-printer. Het zou heel normaal kunnen worden, als de verwachtingen van onderzoeksbureau IDTechEx waar worden.

Dat bureau voorspelt dat de tandheelkundige sector een van de grote afnemers van 3D-printing techniek zal worden. Nu is die markt 141 miljoen dollar waard. Dat zal in 2025 868 miljoen dollar zijn, verwacht het bureau: een groei van 500 procent.

Operaties oefenen

Producenten van 3D-printers richten zich nu op de ontwikkeling van speciale apparaten voor de tandheelkundige markt. “Er komen toepassingen op de medische en tandheelkundige markt die chirurgen in staat stellen een deel van het lichaam van de patiënt na te bootsen gebaseerd op MRI- en CT scans. Daarmee kunnen ze moeilijke ingrepen oefenen”, zegt IDTechEx. “Ook kunnen medische en tandheelkundige implantaten worden aangemaakt die volledig zijn afgestemd op een bepaald persoon.”

Per jaar vinden er alleen al in de Verenigde Staten 90.000 tandheelkundige operaties plaats. Tandheelkundige 3D-printers zouden in dat land per jaar 180 miljoen aan verkopen kunnen opleveren. Een printer kost zo’n 20.000 dollar per stuk en gaat zo’n 10 jaar mee.

Aandelen gedragen zich grillig

Volgens het rapport is Stratasys een van de toonaangevende producenten van 3D-printers. Eerder deze maand gingen de aandelen van het bedrijf 19 procent omhoog, nadat het bedrijf een winststijging van 67 procent in het tweede kwartaal meldde. Eerder dit jaar bleken aandelen in 3D-printbedrijven nog uiterst volatiel.

Ook de sieraden-, auto- en ruimtevaartindustrie maken steeds meer van 3D-printing gebruik. Tegen 2018 zal de totale 3D-printingsector 16,2 miljard dollar waard zijn, tegen 2,5 miljard vorig jaar. Dit volgens een ander onderzoeksbureau, Canalys.

3D-printing is de hype voorbij en begint een serieuze industrie te worden, zei Canalys in april. “De technologie had zich eerst nog niet bewezen, maar is nu in staat om echte, innovatieve, ingewikkelde en robuuste producten te maken”, zei analist Tim Shepherd in april.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl