Nu de arbeidskrapte steeds meer toe lijkt te nemen, wordt het zoeken van geschikte kandidaten voor openstaande functies een steeds grotere uitdaging. Hierdoor komt er meer druk te liggen op recruiters en HR-afdelingen.

Gelukkig wordt alles in het bedrijfsleven door digitalisering steeds beter meetbaar. Zodoende kunnen de juiste tools en dashboards helpen in het behouden van overzicht, om KPI’s te behalen.

HR management met behulp van een dashboard

Gebruik van een HR-dashboard is een van de beste tools om je werk, taken en KPI’s te analyseren en te visualiseren. Ook kan je met behulp van een dashboard sneller inspelen op veranderingen in de strategie. Maar je kan een dashboard intern ook goed gebruiken voor het meten van performance en tevredenheid onder werknemers.

Een dashboard kan organisaties helpen meer agile te werken en proactief om te gaan met interne en externe veranderingen. Data wordt overzichtelijker en duidelijker voor alle gebruikers, waardoor er betere, op data gebaseerde besluiten genomen kunnen worden.

Een ander voordeel van een HR dashboard is dat je deze kan selecteren op basis van bedrijfsgrootte, te behalen doelen en extra’s. Zo kan je, nadat je bent gestart met een dashboard, gemakkelijk widgets toevoegen, die je bijvoorbeeld kunnen helpen met facturatie, salarisuitbetaling en het bijhouden van verzuim.

Hoe start je met een eigen dashboard?

Hoewel je voor het creëren van een dashboard ook bijvoorbeeld Excel kan gebruiken, is dit vaak een complexe, en niet gebruiksvriendelijke optie. Een dedicated HR-dashboard geeft meer overzicht en is gebruiksvriendelijker voor meerdere werknemers.

HR-dashboards houden er rekening mee dat bedrijven onderdelen van de administratie op verschillende plekken hebben opgeslagen. Deze kan je daarom makkelijk importeren in een dashboard, waarbij je elke gebruiker verschillende rechten kan toewijzen.

Voordat je start met het bouwen van je eigen dashboard, stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom is het voor mijn bedrijf belangrijk om meer inzicht te hebben in HR-processen?
  • Over welke processen zou ik specifiek meer controle willen hebben?
  • Hoe vaak update je de data in je dashboard?
  • Wie gaat het dashboard gebruiken?

Zodra je bovenstaande vragen helder hebt, kan je op zoek naar een HR-dashboard dat past bij jouw bedrijf, data en team. Zie hieronder een overzicht van de best gewaardeerde aanbieders van HR-Dashboards:

De beste aanbieders van HR-dashboards:

 


Insider Bedrijfssoftware is een service die je als bedrijf helpt om de beste keuzes te maken bij de aanschaf van bedrijfssoftware, in samenwerking met Appwiki. Business Insider Nederland kan een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.