D66 en de SP zouden volgens een prognose van de NOS de grote winnaars zijn van de gemeenteraadsverkiezingen. 

D66, de SP en de lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. VVD, PvdA en het CDA verliezen ten opzichte van 4 jaar geleden fors, volgens een ‘voorlopige prognose’ van de NOS.

‘Opkomst 53 procent’

Slechts 53 procent van de kiesgerechtigden zouden zijn gaan stemmen, zegt de NOS op basis van een ‘definitieve peiling’ van onderzoeksbureau Ipsos.  Dat zou het laagste opkomstpercentage bij gemeenteraadsverkiezingen ooit zijn.

D66 wint ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen 4 jaar geleden 4,7 procent en is van de landelijke partijen nu de grootste met 12, 8 procent van de stemmen. De SP wint 4,1 procent. Gezamenlijk blijven de lokale partijen veruit de grootste. Ze halen met z’n allen 5 procent meer en komen op 29,4 procent van de stemmen.

PvdA grootste verliezer

De PvdA is de grootste verliezer, met een min van 4,9 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. Het CDA verliest ook fors (4,4 procent eraf). Ook de VVD verliest fors (3,4 procent eraf). Van de landelijke partijen is de VVD procentueel gezien nu na D66 de grootste met 12,2 procent van de stemmen.

De ChristenUnie haalt landelijk 5,3 procent van de stemmen, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. De SGP komt op 2,8 procent, tegen 1,7 procent 4 jaar geleden. GroenLinks verliest. De partij komt op 4,9 procent, tegen 6,4 procent 4 jaar geleden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was de opkomst 54 procent. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2012 was de opkomst 74,6 procent.

Lees ook: Aanhang VVD onder ondernemers meer dan gehalveerd

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl