Het is onrustig binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Een fors deel van de aangesloten woningmakelaars wil dat voorzitter Ger Jaarsma vertrekt. In mei hebben ze in een brief het vertrouwen in hem opgezegd, meldt het Financieele Dagblad.

De motie van wantrouwen werd gesteund door alle 27 afdelingsvoorzitters Wonen, die samen 3.600 van de 4.000 aangesloten leden vertegenwoordigen.

Volgens de krant wordt een hard oordeel geveld over het functioneren van Jaarsma. Hij zou een onbetrouwbare gesprekspartner zijn en vooral zijn eigen belang dienen.

Woensdag maakte de NVM zelf bekend dat Jaarsma zijn termijn nog afmaakt tot april 2019, maar heeft aangegeven niet meer beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode.

Een woordvoerster zegt tegen persbureau ANP dat de ledenraad van de NVM de kritiek uitgebreid heeft onderzocht. De conclusie daarvan is dat Jaarsma voorlopig nog kan blijven. Een ander bestuurslid moet waarschijnlijk wel opstappen. Het contrast tussen hem en de rest van het bestuur zou te groot zijn. De ledenraad komt donderdag bij elkaar om knopen door te hakken.

Belang NVM in Funda.nl

Er is veel onenigheid over hoe de NVM moet omgaan met het meerderheidsbelang in woningsite Funda.nl. De NVM heeft 70 procent van de aandelen van Funda.nl en 90 procent van het stemrecht.

In mei stapte de voltallige raad van commissarissen van Funda.nl op uit onvrede over de koers van de NVM. Makelaars die de resterende aandelen van Funda in handen hebben, vinden dat de NVM hun belangen kaapt en schaadt.

Nieuwe technologie en de rol van de makelaar

Ook maken makelaars zich zorgen over de toekomst. Ze moeten zien te overleven in een markt waar technologie snel oprukt, maar voelen zich daarin niet gesteund door de NVM. Die komt niet met een visie of handvatten om in de toekomst te kunnen overleven.

Jaarsma is sinds 2016 NVM-voorzitter. Opvallend is dat hij als eerste niet-makelaar aan het roer kwam van de vereniging, die al meer dan 100 jaar bestaat.

LEES OOK: Vastgoed en blockchain: is de rol van de notaris nog wel veilig?