Nederland heeft de honderden miljarden die sinds de jaren ’60 met de gasbel van Groningen zijn verdiend, uitgegeven aan van alles en nog wat. Noorwegen heeft de opbrengst van de eigen olie- en gasindustrie vooral belegd.

Het Noorse staatsbeleggingsfonds beschikt inmiddels over een vermogen van ruim 850 miljard euro. Dat geld wordt over de hele wereld belegd in 77 landen en bijna 9.000 beursgenoteerde bedrijven. Noorwegen kan met zijn staatsfonds dus aanzienlijke invloed uitoefenen om de aandelenmarkt.

Noors staatsfonds wil uit de olie

Een donderdag gepubliceerd advies voor de beleggingen van het Noorse staatsfonds kan dus behoorlijke impact hebben: de Noorse centrale bank geeft aan dat het fonds op termijn niet meer moet beleggen in olie- en gasbedrijven.

Een mooie ironie natuurlijk voor een beleggingsfonds dat is gebouwd op olie en gas, maar het past in het streven om de transitie te steunen naar een economie die minder zwaar leunt op fossiele brandstoffen.

De stap kan wel pijnlijk uitpakken voor onder meer Shell, waarin het Noorse staatsfonds voor ruim 5 miljard dollar (belang van 2,3 procent) heeft belegd.

De koers van het aandeel Shell daalde donderdagmiddag met zo’n 2 procent.

Volg de beurskoers van Shell hier op finanzen.nl.