Het Balkanland Montenegro aan de Adriatische Zee klinkt misschien niet direct als een hele chique bestemming, maar met de pittoreske kustlijn, luxe hotels en de populariteit onder jachtbezitters staat het te boek als “de nieuwe Franse Rivièra”.

In het kleine landje in voormalig Joegoslavië wonen zo’n 64 miljonairs en er loopt een programma om er nog meer te krijgen. Mensen die minstens 250.000 euro investeren in het land krijgen een Montenegrijns paspoort.

Montenegro heeft onlangs twee enorme jachthavens gebouwd met luxe woningen, hotels en winkelcentra en wordt ook wel eens vergeleken met Monaco. Het Balkanland werd onlangs door Business Insider en de luxe reisorganisatie Original Travel nog bestempeld als een van de topbestemmingen voor miljardairs in 2019.

Miljonairs in Montenegro kunnen 24-uursservice krijgen voor hun jachten, in luxe hotels verblijven zoals The Regent Porto Montenegro en het eilandresort Sveti Stefan en profiteren van lidmaatschap van exclusieve clubs.

Zo ziet het leven van een miljonair in Montenegro eruit.


Het in Zuidoost-Europa gelegen Montenegro aan de Adriatische Zee is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij luxe bestemmingen. Maar het kleine landje hoort wel bij de topbestemmingen voor miljardairs in 2019, volgens een onlangs verschenen rapport van Business Insider en de luxe reisorganisatie Original Travel.

Foto: Getty Images

"Montenegro staat voor een opwaardering in 2019 met het net geopende Chedi Lustica Bay en resortketen One & Only dat volgend jaar in Portonovi zijn eerste vestiging in Europa opent", zegt mede-oprichter Tom Barber van Original Travel. Montenegro is met 620.000 inwoners een klein landje.


Montenegro is in opkomst als hotspot voor luxe jachten. Dat komt mede door de prachtige omgeving. Door sommigen wordt het land zelfs "de nieuwe Franse Rivièra" genoemd.

Foto: Getty Images

"Het is niet alleen het ongerepte gebied, de vele zonuren en de gastvrije bevolking die Montenegro een opwindende reisbestemming maken, maar ook de gerenoveerde of nieuw gebouwde luxe hotels en restaurants", schreef Nick Mafi in 2018 in Architectural Digest. Daarom noemen sommige mensen Montenegro "de nieuwe Franse Rivièra".


Het kleine landje grenst aan Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Albanië en de Adriatische Zee.

Foto: Google Maps

Het heeft in totaal zo'n 293 kilometer aan kustlijn langs de Adriatische Zee.


Montenegro is ook wel vergeleken met Monaco, maar die vergelijking wordt niet door iedereen omarmd. "Naar mijn mening heeft Monaco zijn ziel verloren. Het heeft geen eigen karakter meer", zegt hotelmanager Kai Dieckmann van The Regent Porto Montenegro, een vijf-sterren-hotel in de Baai van Kotor. "Maar in Montenegro hebben we prachtige natuur, geweldig lokaal eten en lokale wijn en hele vriendelijke mensen."

Foto: Getty Images/Danita Delimont

Dieckmann vertelde tegen Architectural Digest dat Montenegro de belastingvoordelen van Monaco niet nodig heeft om bezoekers te trekken.


Eind 2017 woonden er volgens de Centrale Bank van Montenegro 64 miljonairs in het land.

Foto: Frank Fell/Getty Images

Dat zijn 10 miljonairs meer dan het jaar daarvoor.


En dat opent ook deuren voor buitenlandse miljonairs. Montenegro is een van de landen waar rijke immigranten een paar honderdduizend euro kunnen investeren in ruil voor een paspoort.

Foto: Getty Images

In oktober is Montenegro een programma gestart waarin tot 2.000 rijke mensen die minstens 250.000 euro investeren in een overheidsproject een Montenegrijns paspoort kunnen krijgen.

"Een recordaantal van 26 procent van de UHNWI's (ultra-high net-worth individuals, superrijken met minstens 30 miljoen dollar om te investeren) zijn van plan om dit jaar te emigreren. Om hen te helpen, biedt een recordaantal landen via investeringsprojecten het staatsburgerschap aan, met Moldavië en Montenegro als nieuwste aanbieders", schrijft Liam Bailey van vastgoedadviesbureau Knight Frank in het Wealth Report 2019.

Montenegro voegt zich daarmee bij landen als Griekenland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Malta die vergelijkbare programma's hebben om een paspoort te kopen.

Iedere aanvrager van een Montenegrijns paspoort moet ook aanvraagkosten betalen die op kunnen lopen tot 100.000 euro.


Montenegro is een paradijs voor jachteigenaren. De gloednieuwe haven Porto Montenegro in Tivat is een populaire jachthaven en is al snel een favoriete bestemming geworden voor bezitters van luxe jachten.

Foto: Porto Montenegro/Facebook

Het is niet alleen esthetisch een aantrekkelijke haven, maar ook vanwege de 24-uursservice die wordt aangeboden en het belastingvrije tankstation.


Porto Montenegro omschrijft zichzelf als "een exclusief paradijs voor jachten" met luxe appartementen direct aan zee, restaurants, luxe winkels en hotels en stijlvolle evenementen.

Foto: sourcePorto Montenegro/Facebook

In het direct aan zee gelegen winkelcentrum zijn luxe merken als Dior, Rolex, Burberry, Balenciaga en veel meer gevestigd.


De haven biedt ruimte aan meer dan 450 grote jachten.

Foto: Porto Montenegro/Facebook

In 2017 won Porto Montenegro een Marina of Distinction Award van The Yacht Harbour Association.


Een van de meest luxe hotels van Porto Montenegro is The Regent Porto Montenegro met 87 kamers die gehuurd kunnen worden en 62 kamers die gebouwd zijn voor de verkoop.

Foto: Regent Porto Montenegro/Facebook

The Regent Porto Montenegro was het eerste vijfsterrenhotel in Boka Bay waar Porto Montenegro in ligt.

"Investeerders zijn erg gecharmeerd van de kamers in The Regent", stelt Architectural Digest.


Porto Montenegro heeft ook luxe woonappartementen in The Village Residences en in The Regent Residences. Bewoners kunnen daar profiteren van alle diensten die The Regent Porto Montenegro Hotel biedt.

Foto: Porto Montenegro/Facebook

Een appartement van drie slaapkamers in The Regent Residences staat op dit moment te koop voor 2,5 miljoen euro.

Kopers van deze luxe appartementen krijgen automatisch het lidmaatschap van The Owners Club en The Yacht Club, waardoor ze toegang hebben tot een sportclub, fitnesscentrum, tennisclub, een buitenzwembad van 64 meter, een privélounge, een nachtclub en een restaurant.

Porto Montenegro heeft zelfs een internationale school voor zijn permanente bewoners.


Lustica Bay stapt in de voetsporen van Porto Montenegro. Een megaproject om de baai te ontwikkelen was met ongeveer een miljard euro de duurste toeristische investering ooit in Montenegro. De baai zal uiteindelijk zeven luxe hotels, twee jachthavens, een nieuw dorp en een golfbaan herbergen.

Foto: The Chedi Lustica Bay/Facebook

In februari 2019 kreeg het project The Best European Property Development Award tijdens de The Luxury Network International Awards in Dubai.

"Net als zijn voorganger Porto Montenegro krikt Lustica Bay het imago op van Montenegro op de wereldkaart voor luxe toerisme", schreef Paul Bradbury in Total Montenegro News.

In het gebied komen ook winkels, restaurants, cafés, sportfaciliteiten en zelfs scholen en zorgcentra. Eigenlijk is Lustica Bay een compleet nieuwe stad.


De Chedi Lustica Bay, die op de belangrijkste boulevard van de haven ligt, was in augustus 2018 het eerste vijfsterrenhotel dat opende in Lustica Bay.

Foto: Chedi Lustica Bay/Facebook

De website omschrijft het hotel als "een privé-enclave" binnen Lustica Bay, dat een "wereldklasse-aanbod heeft van woon- en lifestylefaciliteiten" en "een nieuwe Montenegrijnse kusthaven zal zijn die een vredig en gezond leven biedt en moderne luxe voor mensen die op zoek zijn naar het leven zoals het zou moeten zijn."

De prijzen per nacht bedragen minimaal 240 euro.


Naast luxe hotels zijn er ook villa's en luxe woonappartementen beschikbaar in Lustica Bay.

Foto: Lustica Bay/Facebook

Lustica Bay stelt dat het belastingsysteem van Montenegro bij de "aantrekkelijkste van Europa" hoort met een platte inkomstenbelasting en een vennootschapsbelasting van 9 procent.


Zo'n 35 kilometer ten zuiden van Lustica Bay ligt Sveti Stefan, een luxe eilandhotel van de Aman Group dat in 2011 de deuren opende.

Foto: Getty Images

Sveti Stefan is gebouwd op de nog bestaande funderingen van een 16e-eeuws dorp en was "het eerste signaal van de opkomst van Montenegro als luxe bestemming", schreef Hannah Roberts in The Financial Times.


De gerestaureerde stenen gebouwen herbergen in totaal 50 kamers, vakantiewoningen en suites. De prijs per nacht bedraagt minimaal 900 euro.

Foto: Aman Resorts/Facebook

Op het terrein van het hotel liggen ook drie zwembaden, Turkse baden, een yoga-paviljoen en meerdere luxe restaurants.


De huizenprijzen in Montenegro zijn nog steeds laag in vergelijking met Monaco en de Franse Rivièra. Voor iets meer dan 250.000 euro kan je al een luxe woonappartement met drie slaapkamers kopen en een terras met uitzicht op zee.

Foto: Getty Images

En in de Baai van Kotor staat een luxe villa met vier slaapkamers, een garage voor drie auto's en een terras met directe toegang tot zee te koop voor 1,25 miljoen euro.


Maar met de toenemende buitenlandse belangstelling gaan de prijzen omhoog. Een aantal van de meest prestigieuze woonadressen van het land liggen op het eiland Sveti Stefan, waar je voor zo'n 3 miljoen euro een luxe villa met vijf slaapkamers, een garage, een fitnessruimte, een sauna, een zwembad en een terras kan kopen.

Foto: Getty Images/Keren Su

En voor zo'n 37 miljoen euro - ongeveer de prijs van een penthouse in New York - kan je een heel viersterrenhotel kopen met 230 kamers en een privéstrand.


Buitenlandse kopers zijn extra geïnteresseerd geworden nadat Montenegro in 2017 lid werd van de NAVO, meer directe vliegverbindingen kreeg met andere landen en ook omdat het de euro als officiële munt hanteert.

Foto: Getty Images

De internationale kopers worden aangetrokken door de "naar Europese standaarden gebouwde nieuwe huizen", zegt directeur Leila Calic van makelaar Resido Montenegro tegen The New York Times.

"De markt biedt steeds meer luxe woningen aan en de prijzen zijn nog altijd aantrekkelijk in vergelijking met de Franse kust of zelfs met de Spaanse kust", zegt Calic.


Vooral de pittoreske Baai van Kotor met zijn dramatische kliffen en diepblauwe water is populair bij buitenlandse huizenkopers.

Foto: sourceJean-Philippe Tournut/Getty Images

Makelaars zeggen tegen The New York Times dat tussen de 80 en 90 procent van de huizenkopers in Montenegro buitenlanders zijn.


Het charmante oude stadje Kotor staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Het centrum bestaat uit een netwerk van straten met kasseien, kerken en pleinen vol cafés.

Foto: Getty Images

Kotor is een van de oudste steden aan de Mediterraanse Zee.

"Budva heeft de stranden, het nabijgelegen Dubrovnik de bling-bling, maar voor romantiek, sfeer en levende geschiedenis steekt dit oude stadje daar ver bovenuit", schrijft The Lonely Planet over Kotor.