Afgelopen week was het even groot nieuws: de virtuele munt bitcoin was “meer waard” dan goud. Een vergelijking waar een hoop op aan te merken valt – lees daar hier meer over. Maar goud en bitcoin spreken wel tot de verbeelding.

De vergelijking tussen bitcoin – een digimunt die buiten overheden om wordt beheerd door een decentraal netwerk van computers – en goud is arbitrair, aangezien die gebaseerd is op de goudprijs in troy ounce (31,1 gram).

De goudprijs in troy ounce ligt op ongeveer 1.224 dollar, tegen een waarde van 1.233 dollar per bitcoin dinsdagochtend. Als je goud per 100 gram afrekent of per kilo ‘wint’ het edelmetaal het onmiddellijk weer van bitcoin.

Maar Business Insider wil niet al te flauw doen: laten we daarom eens kijken naar hoe het zit met het vermogen van de vijf rijkste mensen ter wereld: in dollars, goudstaven en bitcoin. Dat is hieronder te zien in de infographic  van databureau Statista, samengesteld voor Business Insider Nederland.

Een kleine uitleg. Volgens de miljardairsindex van persbureau Bloomberg is Bill Gates, de mede-oprichter van Microsoft, de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op bijna 86 miljard dollar.

De rest van de top 5 bestaat uit superbelegger Warren Buffett, de baas van webwinkel Amazon (Jeff Bezos), de baas van het Spaanse mode-imperium Inditex (Amancio Ortega) en de mede-oprichter van Facebook (Mark Zuckerberg).

Bloomberg vermeldt ook wat het vermogen van de rijksten is omgerekend in troy ounce goud. Dit hebben we vervolgens omgerekend naar standaardstaven goud, zogenoemde Good Delivery Bars met een gewicht van 400 troy ounce.

Lees ook op Business Insider

Voor de omrekening van dollars naar bitcoin zijn we uitgegaan van de waarde van dit bitcoin per 5 maart: 1.250 dollar.

De gouden kubus van Bill Gates

De uitkomst is dat de bijna 86 miljard dollar die Bill Gates heeft, overeenkomt met 173.500 goudstaven – en in bitcoin is Gates miljonair, met een kleine 70 miljoen aan bitcoinwaarde.

Aardig weetje: de 173.500 goudstaven hebben bij elkaar een omvang van 106 kubieke meter. Omgerekend komt dat neer op een gouden kubus met zijden van iets minder dan 5 meter. In goud is het vermogen van Gates dus vrij eenvoudig op te slaan in pakweg 2,5 standaard zeecontainers van 20 voet.

De totale goudvoorraad in de wereld past, volgens uiteenlopende schattingen, in een gouden kubus met zijden van 21 meter (minimum) of 50 meter (maximum). Neem je de gouden kubus met zijden van 21 meter, dan neemt het vermogen van Gates ongeveer ongeveer één 74ste van die kubus voor zijn rekening.

LEES OOK De 15 grootste beleggingen van Warren Buffett – en hoe de elite $100 miljard dollar verkwanselde