• Burning Man, het negen dagen durende festival dat ieder jaar meer dan 70.000 mensen naar Black Rock City in de Amerikaanse staat Nevada trekt, is zondag officieel begonnen.
  • Maar het hele jaar door vinden er in de hele wereld festivals plaats die zijn geïnspireerd op het Amerikaanse Burning Man.
  • Twee van de meeste bekende evenementen die goed naar het Burning Man-festival hebben gekeken, zijn Midburn in Israël en AfrikaBurn in Zuid-Afrika.
  • Er zijn ook soortgelijke evenementen in Europa (Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Denemarken, Duitsland en Zweden), Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland), Azië (Japan en China) en Zuid-Amerika (Brazilië en Argentinië).
  • Ook in Nederland kan je terecht voor een Burning Man-festival.

De ‘Burners’ in Black Rock City in Nevada zijn niet de enige feestvierders – het Burning Man-festival wordt overal ter wereld gekopieerd.

Burning Man is een negendaags artistiek festival (of zoals de organisatoren het noemen: ‘een uniek sociaal experiment’) dat ieder jaar meer dan 70.000 mensen samenbrengt in het midden van de woestijn in Nevada voor voorstellingen, grote kunstinstallaties, muziek en spirituele ontdekkingsreizen. Deelnemers worden ‘Burners’ genoemd en onder hen zijn beroemdheden, techgiganten en iedereen die daar tussenin zit.

Lees meer: Met deze livestream kan je zien wat er gebeurt op Burning Man in Nevada zonder dat je je huis hoeft te verlaten

Burning Man heeft een uitgebreid regionaal netwerk dat zich uitstrekt over de hele wereld. Op maar liefst zes continenten worden evenementen georganiseerd die zijn geïnspireerd op Burning Man. Deze evenementen zijn vaak buiten en bieden ruimte aan grote kunstinstallaties, net zoals op het originele Burning Man.

"Niet iedereen heeft de kans om naar Black Rock City te gaan. Maar het Regionale Netwerk groeit ieder jaar gestaag en meer en meer mensen over de hele wereld zullen de kans krijgen om de sfeer van de Burning Man-cultuur te proeven. En het zal misschien ook hun levens veranderen", is te lezen op de Burning Man-website.

Bekijk hieronder enkele internationale Burning Man-evenementen die zich afspelen in Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.


De Israëlische versie heet Midburn.

Midburn 2017. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Midburn wordt gehouden in een woestijn in het zuiden van Israël genaamd Negev. Net zoals op Burning Man wordt er een tijdelijke stad opgericht in het midden van de woestijn. Midburn duurt zes dagen. Het festival werd voor het eerst gehouden in 2014.


AfrikaBurn is de Zuid-Afrikaanse versie van Burning Man.

AfrikaBurn 2010. Foto: Jerome Delay / AP

AfrikaBurn wordt sinds 2007 georganiseerd in Tankwa Karoo, gelegen in de provincie Noord-Kaap in Zuid-Afrika. Het voegt een elfde principe toe aan de gebruikelijke Burning Man-lijst van tien principes: 'Iedereen leert iemand iets'. Dat principe vraagt aan deelnemers om hun kennis van Burning Man door te geven aan andere mensen.


De Franse versie heet Crème Brûlée.

Foto:

http://instagr.am/p/BjeTs2fj7BY

Crème Brûlée 2019 bracht in mei 550 Burners samen op een plek bij een rivier in Creuse in het midden van Frankrijk voor vijf dagen muziek, kunst, workshops, yoga en 'de magie en de knuffels'.

"Voor 2019 beloven wij om meer eieren en twee keer zoveel suiker in de pudding te doen en jou erin op te rollen", is te lezen in de beschrijving van het evenement op Facebook. "De pudding moet branden. Het is ons doel en ons karma!"


Spanje heeft een evenement genaamd Nowhere.

Foto:

"Het is geen strand maar een smerig veld", is te lezen op de website van Nowhere, het jaarlijkse Spaanse festival dat zich afspeelt 'tussen de bergen in de verschroeide Spaanse wildernis'. Deelnemers worden aangemoedigd iets te maken zoals een kunstproject, een voorstelling, een innovatieproject, een workshop of een kunstauto.


In Australië kan je naar Burning Seed.

Foto:

Bij Burning Seed is er geen 'Black Rock City' maar 'Red Earth City'.  In 2018 werd het festival gehouden in het Matong-bos in de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales, aldus het schema van het evenement.


Nieuw-Zeeland heeft Kiwiburn.

Foto:

Kiwiburn beschrijft zichzelf als een 'festival met actieve deelnemers' en een 'collectieve ervaring'. In 2020 wordt Kiwiburn gehouden in januari en het thema is 'Eclectisch decennium'. Tickets kosten zo'n 120 euro en het evenement vindt plaats in Hunterville, bijna 200 kilometer van Wellington.


De Britse versie van Burning Man heet Burning Nest.

Foto:

Burning Nest beschrijft zichzelf als 'gemeenschappelijk en educatief kunstfestival'. In mei 2019 werd het festival gehouden op een geheime locatie in het Engelse Devon. De locatie was een privéterrein met twee meren met 'beschutte open plekken, beeldentuinen en bosrijke wandelpaden'.


Griekenland heeft Pyraegea.

Foto:

Griekenland verplaatst Burning Man van het strand naar de zee. In september zal Pyraegea 2019 vanaf de haven Lefkas Marina naar de Egeïsche Zee varen. Het evenement heeft zelf geen boten. Deelnemers kunnen een boot charteren of met hun eigen boot meevaren in de vloot.


Denemarken heeft een Burning Man-achtig evenement genaamd Borderland.

Foto:

Borderland werd in juli gehouden in het Deense Hedeland. "Het is een gemeenschap die actief samenwerkt en waar evenementen en bijeenkomsten worden gecreëerd die dienen als prototypes voor onze dromen." Op de website van het evenement worden vragen gesteld als: 'Wat is het dat dromen onderscheidt van de realiteit?' en 'Kan je de dunne scheidslijn beschrijven die die twee van elkaar onderscheidt'.


Duitsland heeft Burning Burg.

Foto:

Dit jaar vond Burning Burg plaats in juni. Het eerste regionale Burning Man-evenement in Duitsland vond plaats in 2008 en werd gehouden in een hostel waar destijds geen kamer meer te krijgen was.


In Nederland kunnen Burners naar Where The Sheep Sleep gaan.

Foto:

http://instagr.am/p/BzaAXMxJUzf

Where The Sheep Sleep beschrijft zichzelf als een 'grote interactieve speelplaats waar wij met zijn allen aan bouwen en in leven'. Het vierdaagse evenement heeft kunstinstallaties en voorstellingen. In juni werd het festival gehouden in Zeewolde. Daarbij waren wat opvallende namen van themakampen zoals 'Barbie's dodenkamp', 'Circus van het leven', 'Pebbles & BamBam' en 'Wat kan er in vredesnaam misgaan?'.


In Zweden is er Urban Burn.

Foto:

Urban Burn beschrijft zichzelf als 'de minimalistische versie van een participerend festival'. In 2019 werd het evenement gehouden op een indoor locatie in Stockholm waar aan deelnemers werd gevraagd deze locatie met kunst te transformeren in een 'magisch landschap'.


De Japanse versie heet Burning Japan.

Foto:

Burning Japan 2019 vindt in oktober plaats in Tsumagoi. Het thema is 'verborgen wereld'.


China heeft Dragon Burn.

Foto:

De eerste Dragon Burn vond plaats in 2014. Het evenement duurt vier dagen en speelt zich af in het bamboebos van Anji in de Chinese provincie Zhejiang. In 2019 was het thema van het evenement 'Het grote offline'.


In Brazilië heb je Tropical Burn.

Foto:

De eerste Tropical Burn speelde zich afgelopen juni af op een strand in de Braziliaanse staat Rio Grande do Norte. Het thema van het evenement was 'Godenmoeder'.


En in Argentinië is er Fuego Austral.

Foto:

Fuego Austral is de Argentijnse afgeleide van Burning Man. Het festival zal in februari 2020 plaatsvinden en zes dagen duren.

LEES OOK: Burning Man veranderde in 32 jaar van een strandfeestje tot een internationaal megafestival – een terugblik in foto’s