Nederland ontbeert een internetgigant die wereldwijd een partijtje mee kan blazen. 

Op een Rotterdamse studentenkamer werd in 1999 de basis gelegd voor één van de grootste online succesverhalen in Nederland. Net nadat hij zijn opleiding bedrijfskunde had afgerond, richtte Pieter Zwart (1977) samen met twee studiegenoten Coolblue op.

Mp3man.nl was de allereerste webwinkel die de drie studievrienden lanceerden, inmiddels zijn het er meer dan 300. Tandenborstels, autostoelen, sportbrillen, theepotten, het is allemaal te krijgen via één van de honderden sites van Coolblue.

Het bedrijf concentreert zich vanaf het begin op gespecialiseerde webwinkels met een diep assortiment en uitgebreide productbeschrijvingen. Coolblue is geen pure prijsvechter, maar zet in op service en klanttevredenheid.

Dat betaalt zich uit. Dit jaar verwacht Zwart een omzet van 350 miljoen euro te behalen, zo’n 40 procent meer dan een jaar eerder. Samen met bol.com (dat is overgenomen door Ahold) en Wehkamp behoort het tot de grootste internetwinkels van de Benelux.

Nederlandse internetbedrijven klein

Hoe succesvol Zwart ook is met zijn online activiteiten in België en Nederland, op wereldwijde schaal is hij slechts een kleine speler in de internetwereld. Nederlandse internetbedrijven zijn vaak nauwelijks buiten de eigen landsgrenzen actief, zoals Z24's Arend van den Berg eerder schreef. Door de relatief kleine thuismarkt ligt het groeiplafond daardoor lager.

Neem Coolblue. Het bedrijf is goed voor een waardering van 800 miljoen dollar, blijkt uit de World Startup Report dat vorige maand werd gepubliceerd. Daarmee is de onderneming van Zwart het duurste zelfstandige internetbedrijf van Nederland.

Maar in vergelijking met andere landen is Coolblue niet zo heel groot. Nederland komt op de lijst met grootste internetbedrijven per land op plek 33 van de 50 onderzochte landen.

Wie staan er zoal boven ons? Natuurlijk het Amerikaanse Google, dat met een waardering van 410 miljard dollar ruim twee keer zoveel waard is als de nummer twee, het Chinese Alibaba.

Maar ook relatief kleine landen weten in tegenstelling tot ons land wel een miljardenbedrijf voort te brengen. Zweden valt op, met Candy Crush-maker King Digital (7,1 miljard dollar) en muziekdienst Spotify (4,0 miljard dollar). Daar vallen het Nederlandse Thuisbezorgd.nl (544 miljoen dollar) en Marktplaats (291 miljoen dollar) bij in het niet.

Ook Finland heeft twee internetreuzen: spelletjesmakers Rovio (5,0 miljard dollar) en Supercell (3,0 miljard dollar).

Internetbedrijf dat miljarden waard is

Dat Nederland geen internetbedrijf voort weet te brengen dat meer dan 1 miljard dollar waard is, is opmerkelijk. Op de ranglijst van de World Startup Report staan 29 landen die dat wel hebben bewerkstelligd; daarvan komen er maar liefst 16 uit Europa (inclusief Rusland en Turkije). Het werelddeel is dus geen belemmering.

Potentie is er genoeg in Nederland, gelet op de hoge mate van technologische ontwikkeling en de concurrerende economie. In Eindhoven en Wageningen heeft Nederland twee sterke regio’s waar op het gebied van hightech en agrifood veel innovatie plaatsvindt, schreef ABN Amro begin dit jaar in een rapport.

Maar door de regeldruk vanuit de overheid, relatief weinig durfkapitaal en een innovatiecultuur die vooral steunt op grote bedrijven, heeft Nederland veel kleine tot middelgrote spelers, die met name binnen de landsgrenzen actief zijn. Het lukt maar weinig Nederlandse techbedrijven om uit te groeien tot concurrerende multinationals.

Wellicht dat Coolblue in het huidige groeitempo snel meer dan een miljard dollar waard is. En met een eventuele expansie naar andere Europese landen in het verschiet, zou het webwinkelimperium van Pieter Zwart uit kunnen groeien tot een Nederlandse internetspeler van wereldformaat.

Bekijk de volledige lijst van internetbedrijven uit de World Startup Report in deze infographic van The Economist.

Lees ook

3 tips om als Nederlandse startup internationaal door te breken

Zo verklein je de kans dat je startup faalt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl