De wereldeconomie neemt dit jaar duidelijk gas terug. Maar in de tweede helft van dit jaar en volgend jaar trekt de economische groei waarschijnlijk toch weer wat aan. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn nieuwe economische ramingen.

Voor heel 2019 voorziet het IMF nu 3,3 procent groei van de wereldeconomie. Dat is 0,2 procentpunt minder dan eerder geraamd en 0,3 procentpunt minder dan vorig jaar werd behaald.

Boosdoener is onder meer de handelsoorlog, aldus de organisatie uit Washington. Maar ook de economische crises in Argentinië en Turkije spelen een rol, evenals tegenvallende verkopen van de Duitse auto-industrie en de vorig jaar ingezette afbouw van stimuleringsmaatregelen bij centrale banken.

Voor tal van landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, en ook het eurogebied en Latijns-Amerika, zijn de voorspellingen naar beneden bijgesteld. Ook over de Nederlandse economie is het IMF somberder geworden.

Geen recessie

Maar het fonds benadrukt geen nieuwe recessie te verwachten. Waarschijnlijk vindt er in de tweede helft van dit jaar zelfs weer een lichte groeiversnelling plaats. Het IMF wijst er onder meer op dat het einde van de handelsoorlog in zicht lijkt. Daarnaast hebben diverse centrale banken recent besloten om hun stimulering voorlopig niet verder terug te schroeven. Dit zorgt ervoor dat de mondiale prognose voor 2020 gehandhaafd kan blijven op 3,6 procent groei.

Er kleven wel veel risico's aan de ramingen. Op een persconferentie in Washington stelde IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath dat de wereldeconomie momenteel door een ,,delicate'' fase gaat. Een stormachtige brexit of een langer aanhoudende handelsoorlog kunnen zo maar roet in het eten gooien. Mocht de mondiale groeivertraging ernstiger uitpakken dan voorzien, dan zullen veel landen met extra overheidsinvesteringen moeten komen, aldus Gopinath. Ook zou er volgens haar met monetair beleid ingegrepen kunnen worden.

Zoals het er nu naar uitziet, vinden vooral opkomende markten volgend jaar de weg omhoog terug. Duitsland en Italië zullen het volgens het IMF in 2020 eveneens weer beter doen, terwijl er in de VS als gevolg van eerdere belastingveranderingen juist op een aanhoudende vertraging van de economie wordt gerekend. Ook in China zal de groei komende jaren waarschijnlijk verder afzwakken.