Digitaal beveiliger Atos heeft een bod van 4,3 miljard euro uitgebracht op de in Amsterdam genoteerde branchegenoot Gemalto. Dat maakte de Franse onderneming maandagavond bekend.

Atos hoopt de Nederlandse concurrent met de openbaarmaking van het bod zover te krijgen om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Gemalto is voor het eerst op 28 november benaderd met het bod, maar ging nog vooralsnog niet op de uitgestoken hand in.

Gemalto sloot maandag op de beurs op een koers van 33,89 euro. Het bod van 46 euro per aandeel in contanten ligt daar 36 procent boven en kan door Atos worden gefinancierd uit bestaande middelen.

Volgens topman Thierry Breton van Atos gaat het om een vriendschappelijk overnamevoorstel. Hij denkt dat de twee bedrijven aanvullend op elkaar zijn en op een vergelijkbare manier werken. Alle betrokkenen zouden volgens hem gebaat zijn bij een samensmelting.

Aan het begin van afgelopen zomer werd Gemalto al door analisten aan Atos en enkele andere bedrijven gelinkt. Toen werd echter nog een overnameprijs richting de 75 euro per aandeel genoemd. Sindsdien kelderde de waarde van het bedrijf echter na verscheidene winstwaarschuwingen. De laatste tijd leek Gemalto de weg naar boven weer voorzichtig te hebben ingeslagen.

Gemalto is gespecialiseerd in het maken van chips en software voor beveiliging. Die worden onder meer toegepast in paspoorten en auto's. Gemalto is ook de grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons, een markt die erg onder druk staat.