• De UEFA gaat het EK voetbal verplaatsen naar de zomer van 2021, meldt de Franse sportkrant L’Equipe.
  • Door de uitbraak van het coronavirus liggen al heel wat Europese voetbalcompetities stil, ook de Nederlandse.
  • Ook vrijwel alle andere sportwedstrijden in Nederland zijn tot eind maart geschrapt.

De UEFA gaat het Europees kampioenschap voetbal met een jaar verplaatsen, naar de zomer van 2021. De Franse sportkrant L’Équipe, die doorgaans goed is ingevoerd, meldt dat donderdag.

De UEFA zelf zegt dat er nog geen beslissing is genomen. De Europese voetbalbond gaat dinsdag via een videoverbinding vergaderen met vertegenwoordigers van de 55 aangesloten bonden en bestuurders van clubs om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus te bespreken. Naast het EK staat onder meer ook de voortgang van de nationale en Europese competities op het vergaderschema.

Heel wat nationale competities zijn inmiddels stilgelegd vanwege het coronavirus. In sommige landen gaat de competitie vooralsnog verder, maar dan vaak zonder publiek. Vanwege de overvolle kalender en het aankomende EK zitten veel bonden en clubs in een spagaat.

De reden is de uitbraak van het coronavirus en de nieuwe maatregelen die donderdag zijn afgekondigd.

Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast, meldt de KNVB. Dat geldt voor zowel het betaalde voetbal als het amateurvoetbal. Ook de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten en Spanje gaan deze maand niet door.

Ook andere sportbonden in Nederland volgen het advies om tot eind maart alle evenementen in Nederland te schrappen.

Hockeybond KNHB laat weten dat alle wedstrijden in clubverband, vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, tot 1 april zijn afgelast. “De KNHB beraadt zich nog over hoe om te gaan met de voorbereiding van de nationale teams op Olympische Spelen in Tokio en het advies hieromtrent van NOC*NSF.”

Lees ook op Business Insider

Het handbal komt ook stil te liggen. De interland tussen de Nederlandse vrouwen en die van Spanje van 29 maart in Ahoy is eveneens geschrapt. Het duel wordt in juni ingehaald, net als de uitwedstrijd. “Het is ontzettend jammer dat de wedstrijd op dit moment niet door kan gaan. Maar gezondheid gaat voor alles en de opgelegde maatregelen volgen wij op”, zegt Sjors Röttger, algemeen directeur van de Nederlandse handbalbond NHV.

Ook veel andere bonden, zoals schaatsbond KNSB, wielerbond KNWU en tennisbond KNLTB, lieten kort na het advies van NOC*NSF weten dat alle wedstrijden en activiteiten tot 1 april stil komen te liggen.