Bitconnect — het bedrijf achter de controversiële leenplatform Bitconnect – stopt ermee.

Op de bedrijfswebsite kondigde Bitconnect dinsdagavond aan per direct de deuren van de leenoperatie te sluiten. Het handelsplatform wordt de komende vijf dagen afgebouwd.

“We sluiten de leenoperatie per direct, waarbij uitstaande bedragen worden teruggestort”, aldus Bitconnect.

Bij het zogenoemde leenplatform kon je bitcoin, de voornaamste cryptomunt ter wereld, inruilen voor de cryptomunt van Bitconnect (BCC). De belofte was dat jouw ‘lening’ door Bitconnect op een slimme manier werd geïnvesteerd met een ‘gegarandeerd’ rendement van ruim 90 procent per jaar bij een investering van zo’n 10.000 dollar.

De afgelopen maanden is er felle kritiek geuit op deze belofte, die in de beleggingswereld als onrealistisch hoog geldt. Tal van critici spraken van een potentieel piramidespel. 

Wie bitcoins heeft ingeruild voor Bitconnect is in ieder geval flink de klos, want de koers van BCC is de afgelopen dagen met ruim 90 procent gedaald, waarbij ruim 2 miljard dollar aan beurswaarde is verdampt.

UPDATE 18 januari: op donderdag schoot de koers van Bitconnect overigens weer omhoog van ongeveer 20 dollar naar 70 dollar - procentueel een plus van bijna 300 procent! Maar nog ver verwijderd van het eerder piekniveau van boven de 400 dollar.

(klik voor uitvergroting)

bitconnect

Bitconnect geeft zelf aan dat het sluiten van het 'leenplatform' mede te maken heeft met onderzoek van financiële toezichthouders in de Verenigde Staten. "We hebben twee 'Cease and Desist'-verzoeken gekregen: eentje van de financiële toezichthouder van de staat Texas en eentje van de staat North Carolina. Juridisch is het hierdoor problematisch geworden om het platform te continueren."

Volgens het bedrijf is het leen- en handelsplatform ook door hackers aangevallen en heeft negatieve publiciteit het vertrouwen in het platform aangetast.

Hoewel het leenplatform dus wordt gesloten, blijft de cryptomunt van Bitconnect voorlopig bestaan.

“We zorgen ervoor dat bitconnect coin via handelsplatforms beschikbaar blijft, door via een API toegang te geven aan andere partijen", aldus het bedrijf.

LEES OOK Dit doet top 10 op de cryptomarkt na de crash van dinsdag – marktanalist acht diepere correctie van 50% op cryptomarkt goed mogelijk