ANALYSE – Het ziet ernaar uit dat de Brexit-onderhandelingen nog heel erg lang door kunnen gaan. Eigenlijk zou dat helemaal geen slechte zaak zijn.

Alle regeringsleiders binnen de Europese Unie zijn het erover eens dat er goede afspraken gemaakt moeten worden om de Brexit soepel te laten verlopen. Dat was ongeveer het enige punt van overeenstemming bij de Europese top van afgelopen week, waarbij de Britse premier Theresa May even mocht aanschuiven.

Geen van de partijen maakt voorlopig aanstalten om concessies te doen. De speciale Brexit-top die in november gepland was als slotstuk van de onderhandelingen, is dan ook van de baan.

Voordat er een nieuwe bijeenkomst plaatsvindt, moet er volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier eerst flink vooruitgang geboekt worden in de besprekingen. Het heeft er alle schijn van dat dit nog even gaat duren.

Brexit pas over drie jaar…

De EU heeft al aangeboden om de tijdelijke overgangsregeling te verlengen. In sommige Britse kranten werd al geschreven dat het land mogelijk pas in 2021 uit de Europese Unie stapt. Dan is de druk van de ketel – wat overigens hard nodig is.

Er moet immers heel wat gebeuren voordat beide kampen het eens worden. Het grote struikelblok is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De Europese Unie wil hoe dan ook voorkomen dat die op slot gaat. Dat zou een ramp zijn voor alle Ieren die in Belfast of in een andere plaats vlak over de grens werken.

Daar komt bij dat het in de praktijk heel lastig wordt om een echte muur op te werpen. De grens is 499 kilometer lang en er zijn een slordige 200 wegen die eroverheen gaan.

Theresa May zit klem

Het alternatief is om een soort achtervangnet te maken in de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dan is er geen grens tussen Ierland en Noord-Ierland, maar wordt wel voorkomen dat personen en goederen vrij reizen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

De Britse premier Theresa May voelt overigens helemaal niets voor een dergelijke binnenlandse grens. Dat zou overigens ook politieke zelfmoord betekenen. De Noord-Ierse DUP stapt meteen uit de coalitie als de plannen voor een achtervangnet serieus worden besproken.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat er een wonder nodig is om een oplossing te vinden die voor iedereen  acceptabel is.

Patstelling hoeft niet slecht te zijn

De huidige patstelling is lang niet zo slecht als het lijkt. Als de dreiging van een harde Brexit van tafel verdwijnt, kan de spanning op financiële markten wat wegebben.

Tenminste, als er een manier wordt gevonden om ook de Ierse kwestie op de lange baan te schuiven, zodat een 'no deal'-Brexit in maart 2019 uitblijft.

Zolang de onderhandelingen worden opgerekt, blijft het Verenigd Koninkrijk onderdeel van de Europese markt, zonder dat ze overigens een stem hebben in het Europese beleid. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson merkte daarom al op dat het land in dit scenario slechts een kolonie van de EU is.

In dit scenario kan ook het Britse pond blijven voortkabbelen.

Laurens Maartens  is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij geeft commentaar op de actuele valutaontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.