De Belgische koning Filip heeft het ontslag van de regering-Michel nog niet aanvaard. “Eerste minister Charles Michel werd in audiëntie ontvangen in Kasteel Laken om het ontslag van de regering aan te bieden”, meldt het paleis. “De koning houdt zijn beslissing in beraad.”

Het besluit van de vorst kan betekenen dat er pas over enkele dagen uitsluitsel is. Filip kan bijvoorbeeld eerst consultaties houden. Als wordt besloten om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, moeten die binnen 40 dagen worden gehouden.

De premier van België Charles Michel bood dinsdagavond het ontslag van zijn minderheidsregering aan de koning aan. Hij deed dat nadat in de Kamer een motie van wantrouwen was aangekondigd.

De regering-Michel hing al een tijdje aan een zijden draad vanwege het migratiepact van Marrakesh. Ondanks bezwaar van coalitiepartij N-VA keurde hij dat VN-akkoord goed. De drie andere regeringspartijen, de Franstalige en de Nederlandstalige liberale partijen MR en Open Vld en de Vlaamse christelijken CD&V steunden Michel hierin wel. Daarop stapten de N-VA-ministers op.

Na een week doorregeren valt de minderheidsregering nu alsnog. De aanleiding is een motie van wantrouwen waarmee de Vlaamse en Waalse socialistische partijen met steun van de Groenen dreigden. Daarmee zag Michel zijn hoop dat de linkse partijen hem zouden steunen bij nieuwe voorstellen op het gebied van migratie, klimaat en energiekosten in rook opgaan.